Home / ZDRAVLJE / Samo šaka dnevno štiti od srčanih bolesti, raka i dijabetesa..

Samo šaka dnevno štiti od srčanih bolesti, raka i dijabetesa..

500-1

Od svih orašastih plodova, orasi sadrže najviše antioksidanata. A kad je reč o hrani koja je zdrava za srce, orasi su među tri najzdravije namirnice.

Osim toga, bogati su vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Stoga ne čudi što rezultati raznih studija pokazuju da redovna konzumacija oraha može da smanji rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

U najnovijem istraživanju, naučnici sa Univerziteta Skrenton u američkoj državi Pensilvaniji analizirali su antioksidanse u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistaćima, lešnicima, brazilskim i indijskim oraščićima.

„Orasi su rangirani iznad ostalog orašastog voća. Šačica oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidansa nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog voća. Nažalost, ljudi jednostavno ne jedu dovoljno orašastih plodova. Naše istraživanje pokazuje da u sklopu zdrave ishrane treba jesti više oraha „, rekao je vođa istraživanja Džo Vinson.

I stručnjaci savetuju da ih jedete sirove, a ne obrađene, jer im se tako smanjuju antioksidativna svojstva. No, mnogi izbegavaju orašaste plodove jer misle kako će dobiti na težini, ali oni sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne dovode do začepljenja krvnih sudova, kao i zasićene masti.

Štaviše, ako jedete koštunjave plodove, nećete se ugojiti, već stručnjaci tvrde da ćete izgubiti na težini, jer oni stvaraju osećaj sitosti.

„Sedam oraha dnevno je idealna količina za maksimalnu zdravstvenu korist“, zaključuje doktor Vinson.

Check Also

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSKIH LEKARA: PIRAMIDE KOJE MOŽETE I VI NAPRAVITI LEČE RAK, SPREČAVAJU RAZVOJ VIRUSA, SNIŽAVAJU ŠEĆER I JOŠ..

U Rusiji se nalazi 17 piramida, a najveća je kod Moskve. U Rusiji one nisu …