Home / ZDRAVLJE / Samo uz nekoliko koraka do savršeno belih zubi..

Samo uz nekoliko koraka do savršeno belih zubi..

500-5

Pravilno četkajte zube

Grubim četkanjem ili pak pretvrdom četkicom možete oštetiti gleđ na svojim zubima zbog čega oni s vremenom postaju žuti. Evo kako ćete im vratiti belinu i sjaj – koristite četkicu s mekanom glavom jer će tvrde četkice ostrugati zubnu gleđ poput brusnog papira i pritom vam oštetiti i desni. Posvetite zubima dovoljno vremena – lagano ih četkajte barem dva minuta, najmanje dvaput dnevno.

Koristite paste za izbeljivanje

Na tržištu postoje brojne paste za izbeljivanje zuba, a najbolje su one koje u sebi sadrže kombinaciju sode bikarbone i kalcijum peroksida. Već nakon sedmicu dana korišćenja videćete rezultate. A ukoliko vam blistavi osmeh treba već večeras, postoje i neke instant paste za izbeljivanje koje deluju trenutno jer sadrže materije koje se zalepe za površinu zuba i tako barem privremeno prikriju žute naslage na vašim zubima.

Soda bikarbona + vodonik peroksid

Pomešajte dve doze sode bikarbone i jednu dozu vodonik peroksida i sami ćete napraviti vrhunski izbeljivač zuba. Umočite u to komadić kakvog malog i mekanog peškira i istrljajte time zube. Peroksid će posvetleti mrlje koje ćete trljanjem potpuno ukloniti.

Pažljivo s bjelilom za zube

Sredstva za izbeljivanje zuba uz koje se ističe kako daju vidljive rezultate već nakon nekoliko sati, obično sadrže karbamid-peroksid koji često nadraživanja osetljive zube i desni. Stoga bi trebalo koristiti one proizvode koji u sebi nemaju više od 10 posto peroksida.

Stručnjaci preporučuju sredstva koja nisu u obliku paste za zube već se izrađuju u obliku trakica pa ako postoji manja opasnost da sredstvo iscuri na desni. Samo valja imati na umu kako zubi moraju biti čisti i suvi pre nanošenja trakica kako bi peroksid dospeo direktno na gleđ.

Izbegavajte hranu i piće koji ostavljaju mrlje

Sve što vam može da isprlja belu košulju, od čaja, voća, kafe vina ili sličnog takođe može ostaviti tragove i na vašim zubima. Najveći zagađivači naših zuba su vrući, tamni i lepljivi napici ili sosovi koji prijanjaju uz zube i stvaraju mrlje.

Stoga umesto vrućeg espressa radije birajte hladni kapućino, šampanjac umesto crnog vina, sok od grejpfruta umesto soka od brusnice … Ako već konzumirate namirnice koje će vam obojiti zube, odmah isperite usta vodom ili nosite uvek u torbici kakvu četkicu za zube.

Ispiranje vodom

Mislite li da belo vino za razliku od crnoga ne može napraviti nikakvu štetu na zubnoj gleđi, grdno se varate. Naime, nedavna istraživanja su pokazala kako visok nivo kiseline u belom vinu nagriza zubnu gleđ. Međutim, ukoliko zube iščetkamo odmah nakon konzumacije belog vina, napravićemo još veću štetu uništavajući oslabjelu prirodnu zaštitu na zubnoj površini.

Stoga ne posežite isti tren za četkicom već dajte na pola sata priliku svojoj slini da ojača gleđ dopremajući joj neophodne minerale. Korisno je u tom slučaju i isprati usta, ali ne silnom paletom sredstava za ispiranje, već je dovoljno da popijete čašu vode. To je, slažu se stručnjaci, najbolje što možete učiniti za svoje zube.

Premazivanje vazelinom

Ovo će vam zvučati prilično neobično, ali znalci tvrde kako zube možemo zaštititi na nekonvencionalan način – nanošenjem tankog sloja vazelina na njih. Tako ćete imati osmeh lišen mrlja od vina i drugih namirnica, kao i neurednih tragova od ruža za usne.

Birajte šminku s plavim podtonom

I šminka mnogo pomaže kod postizanja efekta sjajnih i belih zuba. U tu svrhu koristite crvene ruževe za usne sa plavim podtonom. Po svaku cenu izbegavajte karmin boje bisera ili pak bež, braon ili žute podtonove koji mogu još više naglasiti žutilo ili pak mrlje na zubima.

Savetujte se sa stomatologom

Želite li u najkraćem roku imati biserno beli osmeh, najbolje je da se odmah zaputite k svom stomatologu koji za nešto manje od sat vremena može rešiti vaš problem. Doduše, za takav tretman moraćete izdvojiti popriličan novčani iznos, no postoje i manje intenzivni tretmani (oko 20 minuta) koji su i mnogo jeftiniji.

Nadalje, postoje i gelovi sa snažnim hemijskim izbjeljivačem koji takođe deluju unutar sat vremena, no vaš stomatolog jedini može odrediti koliko tačno nijansi svetlije možete odabrati.

Check Also

DR VLADIMIR ZELENKO: CINK JE METAK KOJI UBIJA KORONU, IVERMEKTIN MU OTVARA ĆELIJU!

Potrebne su vam i supstance koje omogućavaju cinku da uđe u ćeliju – hidroksihlorokin, ivermektin …