Home / ZDRAVLJE / SENZACIONALNO OTKRIĆE: Na Kalifornijskom univerzitetu napravili PREPARAT KOJI SUZBIJA METASTAZE RAKA

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Na Kalifornijskom univerzitetu napravili PREPARAT KOJI SUZBIJA METASTAZE RAKA

Grupa naučnika sa Kalifornijskog univerziteta pronašla je novi način za suzbije metastaza kod onkoloških bolesnika, i tvrde da je – veoma efikasan.

Sasvim konkretno: našli su novi metod dostavljanja u ćelije raka preparata „paklitaksela“ koji se u SAD koristi u hemoterapiji.

Rezultate svojih istraživanja i eksperimeata objavili su u Journal of Medicinal Chemistry.

U članku se otkriva da je grupa sa kalifornijskog univerziteta pomenutom preparatu dodala molekul 123B9, koji se bori sa onkogenom EphA2 koji dovodi do metastaza.

Povezani sa lekom, EphA2 dostavlja preparat u nove zloćudne ćelije u kojima onda 123B9razara sam onkogen.

Američki naučnici su proverili novu verziju preparata na miševima sa rakom mlečne žlezde. I, utvrdili su da oni koji su dobijali novi preparat nisu imali metastaze na plućima, da grupa koja je lečena klasičnim paklitakselom – jeste.

Nova verzija preparata, poboljšana molekulom 123B9 i „još ponečim“, moraće da prođe niz kliničkih ispitivanja, ali njegovi tvorci su uvereni da on „širi horizont mogućnosti za borbu protiv širenja po ljudskom organizmu malignih ćelija“.

Metastaze su sekundarna žarišta raka, a nastaju upravo zato što se ćelije raka premeštaju kroz organizam. Najčešće se formiraju u limfnim čvorovima, na plućima i jetri.

Metastaze su glavni uzročnik umiranja pacijenata sa onkološkim oboljenjima.

Check Also

UPOZORENjE DR NESTOROVIĆA ŽENAMA- ZBOG OVOGA DOBIJATE RAK DOJKE!

Pulmolog prof. dr Branimir Nestorović napisao je novi tekst za svoj blog u kojem naglašava …