Home / ZDRAVLJE / ŠIRI SE neverovatnom brzinom: Bolest koja ne bira žrtve i za koju nema leka!

ŠIRI SE neverovatnom brzinom: Bolest koja ne bira žrtve i za koju nema leka!

alchajmer mozakU svetu ovaj prvorazredni javno-zdravstveni problem proguta 440 milijardi evra, što je jedan posto globalnog BDP-a. Time dolazimo do činjenice da je to više od lečenja obolelih od srčanih bolesti, raka i moždanog udara zajedno.

Čak 135 miliona osoba, više nego ceo Meksiko, koji je jedna od 15 najmnogoljudnijih država do 2050. godine biti će pogođeno Alzheimerom ili nekim drugim oblikom demencije.

Bolest je najčešća među ženama, leka za nju nema te oboljevaju osobe starije od 65 godina.

U svetu ovaj prvorazredni javno-zdravstveni problem proguta 440 milijardi evra, što je jedan posto globalnog BDP-a. Time dolazimo do činjenice da je to više od lečenja obolelih od srčanih bolesti, raka i moždanog udara zajedno.

Za dugogodišnju brigu o neizlečivim starcima, nijedna zemlja nije potpuno svesna, spremna ni organizovana.

Nedavno je u svim vestima završio dementni 86-godišnji Joseph Dorceli iz Spring Velija u američkoj državi Visconsin koji je 12 kilometara vozio u pogrešnom smeru. Na svu sreću nije bilo sudara ni povređenih. Starac je jednostavno zaboravio da ne sme više voziti.

Alchajmerova bolest je u 60 posto slučajeva uzrok i najčešći oblik demencije, te je Joseph Dorceli u ranoj fazi Alchajmera.

Opisujući to stanje na slikovit način, mozak bolesne osobe izgleda kao osušena grana u proleće u odnosu na rascvjetanu zdrave osobe, prenosi Tportal.

Demencija je prema tradicionalnaj definiciji progresivno propadanje intelektualnih funkcija (lat. De – bez, mens – um). No, iz Zavoda za neurologiju Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, dr. Goran Šimić kaže kako je reč o zajedničkom nazivu za nekoliko neuropsihološke promene koje nastaju kao karakteristične posledice pojedinih hroničnih bolesti mozga.

Sve započinje gubitkom pamćenja, a nastavlja se psihičkim propadanjem i dolazi do fizičkog sloma i nepokretnosti nakon prilično dugo ‘očuvane fasade’. Moždano tkivo nepovratno propada u slučaju Alchajmera, a nakon pojave simptoma smrt nastupa 10 do 12 godina. Bolest je tipična za osobe starije od 65 godina, te je češća u žena.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …