Home / ZDRAVLJE / SMRTONOSNA TEHNIKA: Ako neredovno održavate klima uređaje može vam se dogoditi ovo!

SMRTONOSNA TEHNIKA: Ako neredovno održavate klima uređaje može vam se dogoditi ovo!

Posebno oprezni trebali bi biti svi oni s oslabljenim imunim sistemom, hronični bolesnici, pušači i alkoholičari.

500

Dolaskom toplog vremena i visokih temperatura mnogi će spas potražiti u klima uređajima bez kojih kojih je nesnosne vrućine gotovo pa nemoguće podneti.

Ipak, uz prijatno rashlađenje koje klima uređaj pruža, mnogi ne znaju za opasnosti koje vrebaju njegovom čestom i nepravilnom upotrebom. Neredovno održavanje dovodi do lošeg kvaliteta vazduha i neprijatnih mirisa što je plodonosno tlo za mnoge bakterije i gljivice. Njihovim udisanjem one ulaze u naš organizam i mogu dovesti do mnogih hroničnih bolesti.

Jedna od opasnijih bakterija je legionela koja dovodi do teške upale pluća koja može biti i smrtonosna. Do zaraze dolazi ako bakteriju u obliku sitnih kapljica iz klima uređaja udahnemo i ona završi u plućima.

Rizično područje osim klima uređaja mogu biti i ostali rashladni uređaji, ali i fontane, bazeni, ovlaživači vazduha.

Legionarska bolest manifestuje se u periodu 02:00-10:00 dana nakon što je osoba udahnula legionele. Bolest započinje slabošću, pospanoscu i glavoboljom. Nakon toga javlja se temperatura veća od 40 stepeni, suvi kašalj i glavobolja, a zatim dolazi i do upale pluća. Infekcija se krvlju i limfnim putevima može proširiti po čitavom organizmu.

U najtežim slučajevima obolevanja može doći do oštećenja centralnog nervnog sistema, a ukoliko se bolest ne leči, smrtnost je prisutna između 15 i 25 posto.

Posebno oprezni trebali bi biti svi oni sa oslabljenim imunim sistemom, hronični bolesnici, pušači i alkoholičari.

Zanimljivo je da su ovoj bolesti skloniji muškarci.

Redovnim čišćenjem klima uređaja i zamenom filtera u njemu možete sprečiti pojavu virusa i bakterija, a samim time i bolesti.

Naša je preporuka da jednom godišnje, obično pre sezone viskoih temperatura, obavite servis klima uređaja.

Check Also

DR NESTOROVIĆ OTKRIO KAKO POBEDITI VIRUSE: NAJJAČE SREDSTVO ZA JAČANJE IMUNITETA JE BESPLATNO!

Doktor Branimir Nestorović, specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije otkriva tajne alterantivne …