Home / ZDRAVLJE / Srbinu (31) iz Australije je srce umiralo, a onda su lekari učinili jednu neverovatnu stvar i vratili ga iz mrtvih..

Srbinu (31) iz Australije je srce umiralo, a onda su lekari učinili jednu neverovatnu stvar i vratili ga iz mrtvih..

Srbin (31) iz Australije, imao je težak srčani udar, koji je jedva preživeo, nakon čega su lekari naravili neverovatnu stvar – uklonili su višak gvožđa iz njegove krvi, nakon čega se oporavio.

Pacijent je bio stavljen na listu čekanja za novo srce, a preživljavao je uz pomoć električne pumpe koja je pokretala njegovo srce.

Ali, nakon što je počeo da koristi lekove za uklanjanje viška gvožđa iz organizma, zdravstveno stanje mu se znatno popravilo, a lekari su na kraju konstatovali da je „skoro zdrav“.

– Ovaj slučaj potvrđuje pretpostavku da je osnovni razlog za pojavu srčane insuficijencije, smanjena kontraktilna sposobnost miokarda. Srčana insuficijencija, koja dolazi u odvojenim fazama, nastaje kada organ ne pumpa krv kroz telo. Više od pola miliona ljudi u Velikoj Britaniji imaju dijagnozu srčane insuficijencije – rekli su australijski lekari.

Prognoza je najslabija za krajnji stadijum srčane insuficijencije, koja nastaje kada se pacijenti osećaju veoma loše čak u stanju mirovanja. Tretman lečenja za ovu fazu srčane insuficijencije smatra se najmanje uspešnim, a jedino rešenje je transplantacija srca, pomoćni uređaji za rad srca ili palijativno zbrinjavanje.

Šta je srčana insuficijencija

Srčana insuficijencija je stanje koje nastaje zbog poremećaja strukture ili funkcije srca koje ga onemogućavaju da zadovolji potrebe organizma za kiseonikom, neophodne za izbalansirani metabolizam perifernih tkiva.

Uzroci smanjene pumpne sposobnosti srca mogu biti npr. srčani infarkt, angina pektoris, visok krvni pritisak, aritmija, mane srčanih zalistaka, bolest srčanog mišića i preterana konzumacija alkohola. Smanjenje pumpne funkcije srca dovodi do aktivacije kompenzatornih kardijalnih i ekstrakardijalnih mehanizama i niza hemodinamskih, bubrežnih, neurogenih i hormonalnih poremećaja.

Check Also

BEZ NJEGA ORGANIZAM GUBI FUNKCIJE: DR NESTOROVIĆ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE- OVO MORATE UZIMATI SVAKOG DANA!

Dr Branimir Nestorović je dao važan savet i otkrio koje greške često pravimo, a čije …