Home / ZDRAVLJE / STIŽE SPAS ZA MILIONE LJUDI: Pronađen lek za dijabetes!

STIŽE SPAS ZA MILIONE LJUDI: Pronađen lek za dijabetes!

500

Revolucionarna terapija dijabetesa pacijentovim sopstvenim matičnim ćelijama, koju su osmislili stručnjaci sa Harvarda, već je prozvana „najvećim otkrićem u medicini posle antibiotika“.

Posledice svega bi mogle da budu kraj svakodnevim injekcijama insulina, a smrtonosne komplikacije koje sa sobom nosi šećerna bolest, kao što su slepilo, otkazivanje bubrega, moždani i srčani udar – postaće samo deo istorije.

Terapija, čija osnova je stvaranje ćelija koje proizvode insulin iz matičnih ćelija, opisuje se kao „fenomenalno dostignuće koje će imati nesagledivi značaj u istoriji borbe protiv dijabetesa“.

Tim istraživača sa Harvarda je ranije objavio da je napravio „džinovski korak“ u potrazi za lekom za dijabetes tipa 1.
Na čelu tima naučnika sa Harvarda je Dag Melton, čije dvoje dece imaju dijabetes.

On je pre nekoliko godina obećao svojoj deci da će pronaći način da ih izleči i izgleda da je u tome uspeo. On je „naterao“ ćelije kože da se „pretvore“ u ćelije koje proizvode insulin, a prvi laboratorijski testovi pokazali su se potpuno uspešnim.

– Sada smo samo jedan korak od cilja. Pokazao sam da je ovo moguće, sad sam pun energije – rekao je Melton, komentarišući svoj rad.
Najavio je da će ispitivanja na ljudima početi već za nekoliko godina, a njegov kolega sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) rekao je da će „posledice ovog otkrića, ukoliko se bude dokazalo da ono funkcioniše, biti jednake kao što su bile posledice početka upotrebe antibiotika „.

Check Also

NESTOROVIĆ UPOZORIO DA DOLAZE TEŠKA VREMENA: CEO SVET KLJUČA, ALI MI SMO PREŽIVELI I GORE! EVO O ČEMU JE REČ!

Svako ima neki razlog zašto želi da živi i treba da nađe taj razlog, a …