Home / ZDRAVLJE / „STRUČNJACI“ nas DECENIJAMA lagali! Ovo je najveći otrov za srce, a SVAKODNEVNO GA UNOSIMO…

„STRUČNJACI“ nas DECENIJAMA lagali! Ovo je najveći otrov za srce, a SVAKODNEVNO GA UNOSIMO…

 Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Prema rečima stručnjaka, da je ova veza bila jasnija, sada bi stanje sa bolestima srca bilo znatno drugačije.

Naučnici su vezu između konzumacije šećera i bolesti srca otkrili pre 60 godina, ali je ona tek sada potvrđena u potpunosti. Zašto se čekalo toliko dugo?

Prema najnovijim podacima koje objavljuje medicinski mesečnik „Jama“, industrija šećera je sponzorisala istraživanja koja su glavnog krivca za bolesti srca našli u – masnoćama.

Grupa se tada zvala Fondacija za istraživanje šećera i promovisala je te rezulatate i tako prikrila druga istraživanja. Danas se ta grupa zove Udruženje za šećer i na upite iz CNN nije imalo komentar, ali je dovelo u pitanje podatke stare 60 godina.

Prema rečima Aire Šmit sa Univerziteta Kalifornija, jedne od autorke studije, da je veza šećera i bolesti srca bila jasnija, sada bi stanje sa bolestima srca bilo znatno drugačije. 1960. je britanski doktor Džon Judkin rekao da postoji veza bolesti srca i šećera jer njegova konzumacija podiže nivo triglicerida u krvi.

Američka doktorka Ansel Kiz je krivicu svalila isključivo na masti. Njeno stanovište je bilo opšteprihvaćeno.

Novo istraživanje o uticaju industrije šećera na ove rezultate bazira se na pismim
a koja su iz Fondacije za istraživanje šećera slali raznim naučnicima.

Pisma otkrivaju da su oni finansirali samo istraživanja koja nisu šećer pokazivala kao krivca za bolesti srca.
Dodatno, kako se nivo masti (kao krivca) u ishrani smanjivao, šećer je bio logična “zdrava” zamena.

Početkom osamdesetih u preporukama ministarstva zdravlja SAD se navodi da bi trebalo smanjiti unos masti, zasićenih masti i holesterola, zbog rizika od bolesti srca. Pominje se i preporuka za manji unos šećera, ali zbog – problema sa zubima.

Prema najnovijim istraživanjima, ispostavlja se da je unos šećera veći rizik za bolesti srca nego unos masti. Vlada SAD je prvi put uvela ograničenje unosa šećera na 10 odsto svih dnevnih kalorija.

Bolesti srca su zaslužne za svaku četvrtu smrt u SAD – godišnje 610.000. Dodatno i procenat gojaznih je u porastu, pogotovo među decom. Ipak, ako je za utehu, potrošnja gaziranih pića koja je zaslužna za povećanje težine je u padu, pogotovo među mlađom populacijom.

(Newsweek.rs)

Check Also

PRVI ZNAK DA SE U VAŠEM TELU FORMIRA KRVNI UGRUŠAK KOJI MOŽE BITI SMRTONOSAN

Krvni ugrušci ili tromb mogu da budu izuzetno opasni po život, iz krvih puteva se …