Home / ZDRAVLJE / SUPERGONOREJA: Polna bolest otporna na lekove širi se neverovatnom brzinom!

SUPERGONOREJA: Polna bolest otporna na lekove širi se neverovatnom brzinom!

U svetu polako počinje da se javlja sve veći strah zbog mutiranog oblika opake seksualno prenosive bolesti, za koju više nema leka

gaciceFoto-ilustracija: Flickr/Foxtongue

Na severu Engleske ovih dana je zavladala panika, jer je među seksualno aktivnim ljudima počeo da se širi novi soj gonoreje koji je izuzetno otporan na lekove.

Do skoro se ova polno prenosiva bolest, koju izaziva bakterija Neisseria gonorrhoeae, uspešno lečila kombinacijom azitromicina i drugih antibiotika.

Ali, sada je bakterija tripera mutirala i ne reaguje na lek.

Zarazna bolest prvo je zabeležena u Lidsu, a u međuvremenu su pogođena još tri grada. Zaraženi kapavcem priznali su kako imaju seksualne partnere širom Engleske.

– Brojka se zasad ne čini velika, ali moramo brzo da reagujemo, jer bi situacija mogla da postane kritična. Moramo da budemo sigurni da su sve zaražene osobe pronađene i izlečene – kazao je savetnik za seksualno zdravlje iz Bristola, Piter Grinhaus.

Gonoreja, poznata i kao triper ili kapavac, druga je najčešća polna bolest nakon hlamidije. Kod žena su česti slučajevi sa vrlo slabo izraženim simptomima, pa akutna faza prelazi u hroničnu i kliconoštvo.

Akutna upala brzo prelazi u hronični stadijum, s mnogobrojnim bakterijama koje predstavljaju trajni izvor širenja zaraze na susedne organe.Kao posledica komplikacija primarne bolesti, može se javiti sterilitet ili vanmaterična trudnoća.

Kod muškaraca najčešće se javlja akutna upala mokraćne cevi. Nakon kratke inkubacije (1-7 dana) bolesnik počinje da oseća peckanje u mokraćnoj cevi, bol pri mokrenju uz pojavu žućkastog gnojnog sekreta.

Ako se ne leči mogu se javiti i druge komplikacije bolesti: upala zadnjeg dela uretre, upala prostate i upala semenika, ali i neplodnost.

Gonoreja se vrlo brzo širi svetom i postaje sve otpornija na terapiju, a uskoro bi mogla postati neizlečiva, prenosi Jutarnji list. U Americi se više ne koriste fluorohinoloni, a sada smanjeno delovanje pokazuju i cefalosporini. U Japanu je 2011. pronađen soj koji je potpuno otporan na antibiotike iz grupe cefalosporina.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

(Telegraf.rs)

Check Also

HITNO UPOZORENJE DR NESTOROVIĆA!

Poslednjih dana i nedelja vazduh u Srbiji ima i boju i miris. Iz godine u …