Home / ZDRAVLJE / TAJNI RECEPTI SV . Hildegard: Njeni saveti za regulaciju probave i danas su verodostojni!

TAJNI RECEPTI SV . Hildegard: Njeni saveti za regulaciju probave i danas su verodostojni!

hildegardeen.wikipedia.org/ilustracija

Prva velika žena koja se ikada bavila medicinom bila je upravo redovnica Hildegard iz Bingena.

Sveta Hildegard iz Bingena, nadstojnica srednjovjekovnog manastira, bila je mističarka. književnica, muzičarka, ali i stručnjak za zdravlje i ishranu svog vremena. Reč je o svetici uz koju se vežu brojne priče, o nekima od njih već smo pisali, a posebno je zanimljiva po svom širokom znanju i delovanju na različitim područjima.

Iako njena kuvarica nikada nije zapisana, ipak su poznati brojni zdravi recepti, ali i uputstva za lečenje kojima se redovno služila. Živela je između 1098. i 1179. godine, a već je tada bila poznata po promovisanju prevencije medicine.

Osmislila je mnoge mešavine čajeva, lekovitih preparata za razne tegobe, a ovde donosimo 3 njena recepta za ubrzanje probave, odnosno njenu regulaciju. Ti su recepti sa godinama pomalo prilagođeni, no njihova je srž sačuvana iz njenog doba.

Salata od kupusa

Pomešajte sirovi kiseli kupus s usitnjenim jabukama, mandarinama, ananasom, višnjama i cveklom. Dodajte malo narendanog luka i belog luka te u svaku porciju dodajte pola kašike maslinovog ulja.

Jelo od hleba i semenja

Pola kilograma kore hleba, 130 grama urmi, badema i pistaća pomešajte i dodajte malo susama. Mešavinu oblikujte u kuglice, dodajte im cimet, karanfilić u prahu i jedite kroz dan.

Kuglice od suvog grožđa i semenja

Pomešajte šaku suvog grožđa, usitnjenih badema, suncokretovih semenki (koje ste prethodna dva dana pustili da klijaju) i šaku datulja. Kada sve dobro pomiješate i sjedinite, oblikujte kuglice i jedite kroz dan.

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …