Home / ZDRAVLJE / Telbina, brzo jelo koje pozitivno utiče na nerve, lek je za depresiju i varenje [ + Recept ]

Telbina, brzo jelo koje pozitivno utiče na nerve, lek je za depresiju i varenje [ + Recept ]

talbina
Ječam je jednogodišnja zeljasta biljka, jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih žitarica koja se u ishrani koristi već hiljadama godina a u narodu slovi kao sredstvo jačanja nerava, kao hrana koja uklanja stres i zamor. Ječam takođe snižava holesterol u krvi, pomaže funkcije organa za varenje, odstranjuje zatvor, štiti srce i krvne sudove, te preventivno deluje protiv raka.

Lekovita svojstva ječma spominju se i u islamskoj tradiciji kada je Poslanik Muhammed a.s. govorio o jelu Telbina: „Jelo Telbina je sredstvo za osveženje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio tuge.“ Ovo jelo konstantnim uzimanjem pozitivno utiče na nerve, lek je za depresiju i varenje. Temeljni sastojak ovog jela jeste integralno ječmeno brašno.

Način pripreme:

Telbina se pravi tako što 2-3 kašike integralnog ječmenog brašna (u zavisnosti koju gustinu želite) dodamo u jednu i pol času mleka ili vode. Kuva se 10-15 minuta na niskoj temperaturi. Zasladiti se može medom ili šećerom. Nezaslađenu Telbina možete dodavati u čorbe i ostala slana jela.

LEKOVITOST JEČMA

– Obiluje nezasićenim masnim kiselinama tj. 35% njih koje smanjuju holesterol u krvi što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom.

– Odlikuje se visokim sadržajem fosfora, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, cinka, gvožđa, fluora.

– Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala a selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

– Bogato je vitaminima E, u manjim količinama A i D.

– Bogat vitaminima B kompleksa a posebno se ističu vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljenih hidrata, masti i belančevina te vitamin B12 koji je inače redak u žitaricama.

– Zbog značajnog udela vlakana snižava povišen nivo holesterola i održava povoljnu ravnotežu crevne mikroflore.

(S.M.Namirnice.ba)
Check Also

LEKAR KOG JE PUTIN ODLIKOVAO ZATRESAO PLANETU: ŽIVEĆEMO 40 GODINA DUŽE I LEKOVI ZA TO SE UVELIKO PRODAJU!

Vladimir Havinson, koga je odlikovao Putin, a bio je nominovan i za Nobelovu nagradu, tvrdi …