Home / ZDRAVLJE / Test koji otkriva koliko vam je blizu rak

Test koji otkriva koliko vam je blizu rak

rakFoto: Profimedia

Britanski naučnici tvrde da se za sada u 80% slučajeva verodostojno može ukazati na rak pluća.

Tim stručnjaka Univerziteta u Londonu otkrio je da stanice u ustima i nosu različito reaguju na infracrveno svetlo, pa na taj način ljubitelji cigareta mogu saznati da li imaju rak pluća i u kojoj je fazi. Statistika je pokazala da svaka peta odrasla osoba koja konzumira cigarete ima povećan rizik od raka pluća.

„Izlaganje duvanskom dimu uzrokuje različit tip narušavanja zdravlja onih stanica koje iniciraju rak pluća. Ako možemo upotrebiti ovaj sistem otkrivanja dovoljno rano, možda bismo mogli uočiti rak pluća u znatno ranijoj fazi ili čak informisati pojedince na povećan rizik od te bolesti“, ističe profesor londonskog Univerziteta Sem Džejms.

Britanski naučnici tvrde da je preciznost testa 80%, a cilj je da jednog dana omogući pacijentima lakši i provereniji način otkrivanja bolesti, nego što bi ljudi konstantno odlazili lekaru, sa neznanjem šta se sa njima dešava.

Ispitivanje je predstavljeno na zimskom okupljanju britanskog društva „Thoracic“ u Londonu.Sledeći korak jeste uzimanje uzoraka od znatno veće kontrolne grupe, pa promatrati tokom vremena koliko njih verovatno oboleti od raka pluća, prenosi „Mirror“.

(Srbija Danas)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …