Home / ZDRAVLJE / TIHI UBICA: U Srbiji ovu bolest ima POLA MILIONA LJUDI, a do 50 odsto njih NI NE ZNA da boluje

TIHI UBICA: U Srbiji ovu bolest ima POLA MILIONA LJUDI, a do 50 odsto njih NI NE ZNA da boluje

majka-bolnica-bolest

Najpoznatiji pulmolozi u Srbiji uputili su apel sa jučerašnjeg kongresa respiratorne medicine u Nišu da se plućne bolesti ozbiljno shvate i naglasili da su te bolesti uzrok smrti svake osme osobe u Evropi.

Ilija Andrijević sa Instituta za plućne bolesti Vojvodine je rekao da je istraživanje Evropskog respiratornog udruženja pokazalo da od posledica plućnih bolesti u Evropi godišnje umre oko 600.000 ljudi.

Andrijević je izjavio da u Srbiji između 400.000 i 600.000 ljudi boluje od hronične opstruktivne bolesti pluća.

– Bolest se potcenjuje, tako da 20 do 50 odsto obolelih ne znaju da je imaju, već pušenju pripisuje simptome poput kašlja – rekao je Andrijević.

On je kazao da se na Institutu za plućne bolesti Vojvodine svakog meseca otkrije 120 novoobolelih pacijenata s karcinomom pluća.

Violeta Vučinić Mihailović sa Klinike za plućne bolesti KC Srbije rekla je da se po raspoloživosti pojedinih inovativnih terapija u lečenju respiratornih bolesti, Srbija poslednjih par godina svrstala među najrazvijenije evropske zemlje.

Zorica Lazić sa Klinike za pulmologiju KC Kragujevac kazala je da se u Srbiji beleži porast broja obolelih od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, uprkos tome što postoji kvalitetna terapija u lečenju tih bolesti.

– Neophodna je adekvatna edukacija pacijenata kako bi oni pravilno koristili terapiju, ali i kako bi pomenute bolesti bile na vreme otkrivene – istakla je Lazićeva.

Ona je izjavila da domaće zdravstvene ustanove raspolažu savremenim dijagnostičkim sredstvima za blagovremeno otkrivanje hronične opstruktivne bolesti pluća, ali je problem što pacijenti ne mogu uvek da priušte kontinuirano lečenje jer je participacija za lekove visoka.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić istakla je da Ministarstvo zdravlja pokušava pre svega da unapredi terapijske i dijagnostičke kapacitete zdravstvenih ustanova.

– Imamo i dalje liste čekanja za dijagnostiku, ali u zadnjih godinu dana postoji tendencija njihovog značajnog smanjenja – rekla je Knjeginjić.

Predsednica Organizacionog odbora 5. Kongresa respiratorne medicine Tatjana Pejčić izjavila je da je kongres najveći ovogodišnji skup iz oblasti pulmologije koji se organizuje u Srbiji.

Ona je rekla da je kongres okupio oko 400 lekara i 60 domaćih i inostranih predavača.

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …