Home / ZDRAVLJE / U HRVATSKOJ POČINJE LEGALNA PRODAJA ULJA OD KANABISA KOJI 100% LEČI RAK: Cene drastično niže nego na crnom tržištu!

U HRVATSKOJ POČINJE LEGALNA PRODAJA ULJA OD KANABISA KOJI 100% LEČI RAK: Cene drastično niže nego na crnom tržištu!

00947656
Od marta ove godine u hrvatskim apotekama bi trebalo da počne prodaja želatinskih kapsula od ulja kanabisa, u dozi od po pet miligrama, ali krajnja cena još nije definisana i zavisiće od farmaceutske mreže, prenela je hrvatska štampa.

Cena će, pišu hrvatski mediji, biće neuporedivo niža od one koja se spominje prodajne na crnom tržištu na kojem se, na primer, mesečna doza smole ili ulja od kanabisa, prema nekim navodima, može nabaviti po ceni između 15.000 i 20.000 kuna (2.000-2,500 evra).

U apotekama će te kolicine biti znatno jeftiije za desetinu te cene.

– Cena nije formirana, još nemamo troškove prevoza, a tu je i marža koju na proizvod stavljaju apoteke, ali okvirno bi to moglo biti oko 1.000 do 1.500 kuna (130-195 evra) za mesečnu dozu. Dakako, isključivo uz recept – navodi dr. Nevenka Kovač, direktorka Imunološkog zavoda.

Imunološki zavod je u procesu je finiširanja ugovora s kanadskim proizvođačem, koji je prihvatio neke predložene korekcije ugovora.

Paralelno s tim radi se na uvoznim dozvolama i ispunjenju svih uslova koji su strogi jer reč je o psihoaktivnoj drogi, pa, na primer, Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) mora potvrditi sigurnost čuvanja supstance. Isprva će se uvoziti manje količine, i to samo uljnog ekstrakta u kapsulama, a ne i THC u kapima ili za inhaliranje, piše Večernji list.

(Tanjug)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …