Home / ZDRAVLJE / UKOLIKO IMATE OVO NA KOŽI, ODMAH IDITE KOD LEKARA: TO NISU BUBULJICE, VEĆ ZNAK BOLESTI!

UKOLIKO IMATE OVO NA KOŽI, ODMAH IDITE KOD LEKARA: TO NISU BUBULJICE, VEĆ ZNAK BOLESTI!

Koža je najveći „organ“ na telu i gotovo sve bolesti se manifestiju i na kožu. Koža je ogledalo našeg zdravlja. Koža reaguje na stres i napetost pojačanim lučenjem lojnih žlezda. Većina promena je posledica nedostatka vitamina C i B12, folne kiseline i gvožđa.

Neke promene nastaju i kao posledica poremećaja rada unutrašnjih organa, a neke su posledica ozbiljnih bolesti. Nijednu promenu na koži ne treba shvatati olako i čekati da prođe, treba se odmah obratiti lekaru.

Milije su mlečne akne. Nastaju tako što keratin, belančevina ključna za izgradnju spoljnog sloja kože, ostane zarobljena. Najčešće je na licu, kapcima i obrazima. One nastaju iz mnogih razloga: opekotine, preterano sunčanje, kreme sa steroidima, česti dermatološki zahvati ili laseri. Ljušćenje kože kada se gomilaju ljuspice gornjeg kožnog epitela povezujemo sa psorijazom, seboreičnim dermatitisom i gljivičnim infekcijama.

Takođe „pityriasis rosea“ i hronični dermatitis bilo kog oblika mogu biti ljuskavi. Bubuljice koje svrbe isto mogu biti posledica bolesti kože, ali mogu biti i sistemske bolesti (svrab, ušljivost, suvoća kože, ujed insekta, urtikarija, atopični, kontaktni dermatitis. Perioralni dermatitis je bolest kože koja zahvata predeo oko usta i očiju.

Obično je to crveni osip s papulama, može ličiti na akne. Uzrok nastanka ovog osipa nisu tačno određeni. Dosadašnja istraživanja su pronašla da nastaje usred korišćenja krema na bazi kortikosteroida ili neke kozmetike sa agresivnim hemijskim sastojcima.

Check Also

„LEK KOJI JE EU ODOBRILA NIJE DOBAR, SADA VIŠE OBOLEVAJU MLADI- SUMNJA SE NA NOV VIRUS!“

Pulmolog dr Branimir Nestorović izjavio je da lek remdesivir nije efikasan u lečenju korone i …