Home / ZDRAVLJE / UZGAJITE SAMI ELIKSIR ZDRAVLJA I JEDNU OD NAJZDRAVIJIH VRSTA HRANE UOPŠTE (UPUTSTVO)

UZGAJITE SAMI ELIKSIR ZDRAVLJA I JEDNU OD NAJZDRAVIJIH VRSTA HRANE UOPŠTE (UPUTSTVO)

U našim krajevima jedna od osnovnih namirnica u ishrani predstvljaju različiti oblici tjestetnina, peciva i drugih preparata baziranih na pšenici.
psenicaNa žalost hlebovi, testenine, pite i ostala hrana spremljena od belog brašna predstavlja jednu od najnezdravijih vrsta hrane koju možete konzumirati. Od nje se ljudu goje a ovakva ishrana pogoduje stvaranju različitih oboljenja.

Ipak pšenicu konzumianu u obliku koji vam predstavljamo možete pretvoriti u jednu od najzdravijih vrsta hrane koju ste ikada jeli, u pravi pravcati eliksir mladosti i zdravlja za vas i vaše najmilije.

Potrebno je da pšenicu tretirate na takav način da izazovete njeno klijanje te tako proklijalom konzumirate u momentu kada je najzdravija. Taj momenat je najbolji u vremenu od 65-75 sati od početka klijanja.

Momenat klijanja pšenice predstavlja pravo čudo prirode koje nauka nije uspela adekvatno objasniti. Zašto to kažemo, zato što u momentu klijanja pšenice dolazi do hemijskih reakcija kojima se stvaraju biološki dragocene materije koje nisu postojale pre klijanja.

Procesom klijanja dolazi do višestrukog umnožavanja različitih vitamina, minerala i enzima u samom zrnu pšenice. C vitamin se ušesterostručuje, proteini se obogaćuju i postaju punovrijedni, uspavani enzimi se bude i aktiviraju a ovakva zrna sadrže vioki količine kalcijuma, fosfora, kalijuma i vitamina grupe B.

Najznačajnija stvar je da se ove dragocene supstance postavljaju u takav međuodnos koji u prirodi nigde drugo nije pronađen i posebno je dobar za čoveka.

Čim počnu da klija pšenične klice postaju obogaćene „supersastojcima“ ali svoj vrhunac sastojci prema istraživanjima dosežu u periodu od 65-75 sati od početka klijanja kada ih je najbolje konzumirati. U tim momentima zrno sadrži čak 700 puta više magnezijuma nego u beli hleb koji se pravi takođe od zrna pšenice.

Nebrojene su blagodeti konzumiranja ovakve pšenice za sve ljude a posebno se preporučuje trudnicama, deci, sportistima ali i starim osobama.

Konzumiranje proklijalih zrna pšenice pogoduje probavnom sistemu, mišićima, jedan je od najboljih lekova za depresiju i nervne probleme. Zrna usporavaju starenje i poništavaju njegove efekte, pozitivno deluju na kožu, kosti, izuzetan su čistać krvi, dobar su detoksikant kao i preventor karcinoma.

Količina koja vam je dovoljna za konzumaciju je 1-3 supene kašike ovakvih zrna. Zrna imaju neobičan ali veoma prijatan ukus za večinu ljudi a možete ih mešati sa voćem, medom, jogurtom i sl. Najbolja stvar je što ovu sjajnu prirodnu hranu možete praviti u svom domu besplatno tokom cele godine te ne zavisite od kupovine, vremenskih uslova ili godišnjeg doba.

UPUTSTVO ZA PRAVLJENJE KLICA PŠENICE:

Dve šake (ili više ako imate mnogo ukućana) pšenice preberite, operate, stavite u veliku teglu. Napunite je vodom, pokrijte gazom i ostavite da prenoći u mraku na prohladnom mestu. Sutradan izbacite vodu, naspite još jednom vodu ponovo isperite klice i ponovo odmah prospite vodu.

Klice više ne trebaju biti u vodi nego samo vlažne. Teglu položite horizontalno tak da se klice rasporede u što tanjem sloju po tegli i tako ostavite na sobnoj temparaturi. Klice je potrebno ispirati dva puta na dan i opet izbaciti odmah svu vodu a zrna ostaviti u tegli horizontalno što tanje raspoređena.

Zrna će proklijati nakon prvog dana bez vode a od momenta pojave prvih tačkica klijanja merite vreme klijanja do 65-75 sati od početka. Tada bi dužina klica trebala biti 5-15 mm i treba ih konzumirati. Na našoj slici su zrna koja smo za potrebe ovog teksta uzgojili i fotografisali nakon 70 sati od početka klijanja.

Ukoliko vam je nejasan proces jednostavno govoreći sve klice nakon noći u vodi sledećih 3-4 dana trebaju imati malkice vlage i pristup vazduhu te se isprati barem dva puta na dan a temparatura gde stoje treba biti veća od 15 C. Ukoliko ovo ispunite uspeh klijanja neće izostati. Zrna pšenice možete nabaviti svuda i ona mogu stajati neograničeno dugo do ovog procesa.

Klice možete konzumirati tokom cele godine a ograničenja nema ni za koga odnosno mogu i trebaju ih koristiti svi od dece do najstarijih ukućana. Ceo proces možete raditi na sličan način is a drugim vrstama žitarica o čemu ćemo pisti u narednom period.

Podjelite ovaj tekst sa svojim prijateljima i rodbinom na Facebooku kako bi i oni mogli spoznati koristi pšeničnih klica.

(ZdravljeBEZdoktora)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ RAZBIO MIT U KOJI SMO SVI VEROVALI

Od davnina je poznato – najbolje lekove za lečenje prehlade i gripa pravi baka. Na …