Home / ZDRAVLJE / VRBOVICA– Ubedljivo najbolji prirodni lek za prostatu!

VRBOVICA– Ubedljivo najbolji prirodni lek za prostatu!

Vrbovica, botaničkog naziva Epilobium parviflorum, biljka iz porodice pupoljica, je prirodni antiseptik, antibakterik, adstrigen, antiinflamatorik i antikarcinom.

vrbovica- cvece

Osim u lečenju upalnih stanja prostate efikasnost pokazuje i kod bolesti bešike, bubrega i bakterija u urinarnom traktu.

Upotreba vrbovica u lekovite svrhe nije duga, tek poslednjih 30-tak godina, no u ovom periodu pokazala je svoje magične moći kod lečenja problema urinarnih organa, posebno prostate.

Poznata je još i pod imenima kao što su planinska vrbovica, svilovina i šumska vrbovica. Cenjena je u celoj Evropi, u Britaniji je poznata pod imenom Mountain ili Broad – leaved Villovherb, u Nemačkoj Berg-Veidenroschen, u Italiji Garofanino di montagna, a Francuzi su joj nadenuli ime koje je takođe povezano sa planinama, Epilobe des montagnes.

Vrbovica su koristili i stari narodi, ali je s vremenom zaboravljena iz čega ju je izvukla austrijska travarka Maria Treben. Trajnica uspravne okrugle i nerazgranate stabljike naraste do metra visine.

Ima duge listove jajastog oblika koji su na vrhu zašiljeni. Belo – ružičasti do crven cvet s četiri latice cveta na samom vrhu semenskih ljuski, a daje tobolčasti plod dugog i uskog oblika.

Vrbovica je sa svojim različitim vrstama jako rasprostranjena biljka. Cveta jul.-sep., a raste na šumskim čistinama, sečama, paljevinama, među borovima uz šumske puteve, pretežno u četinarskim i listopadnim šumama. Voli sveža hranljiva tla bogata azotom.

Kod vrbovica beremo listove ili celu biljku u cvatu, a tako ubrana suši se na toplom, prozračnom mestu u hladovini. Po sušenju biljku usitnimo i pohranimo u platnene vrećice ili dobro zatvorene tegle. Vrbovica se osim kao suva biljka u čaju koristi i kao ekstrakt i tinktura, a najveću ulogu ima kod lečenja muške boljke sa prostatom.

prostata

Upalna stanja prostate, prostatitis, akutni prostatis koji je uzrokovan bakterijama E. Coli, Klebsiella, Proteus i drugima, hiperplazija prostate i tumori prostate česta su bolest modernog muškarca, a u narodnoj medicini kod navedenih bolesti tu je neizostavna vrbovica.

Osim pri lečenju prostate vrbovica je efikasna i kod lečenja bolesti bešike poput infekcija bešike, katara, a čak i karcinoma, kod upalnih bakterija u bešici i mokraćnim kanalima, ali i kod bolesti bubrega pri infekcijama, upalama, bakterijama i tumorima.

Uz pomoć vrbovica obolela prostata kod mnogih pacijenata opet ozdravi, čak u toj meri da je moguće zaobići i operativne zahvate. Ako je operacija već obavljena, čaj od vrbovica uklanja žarenje ili druge tegobe koje se nakon operacije često javljaju. U svakom slučaju ipak se pri konzumiranju vrbovica valja posavetovati sa lekarom.

Česte su čajne mešavine za lečenje prostate pa se tako uz vrbovica preporučuju list i koren koprive, kantarion, kamilica, čestoslavica, Iđirot, i druge lekovite biljke za koje je dokazano da pomažu normalnom funkcionisanju prostate.

Osim za lek, mlade listove vrbovica možemo koristiti i kulinarstvu. Takvi listovi puni zdravlja i energije prirode u proleće su melem u raznim salatama, varivima ili supama.

Najčešća primena vrbovica je ipak priprema čaja koji ćemo najlakše spraviti tako da 1 kašičicu suve vrbovica prelijemo sa 2 dl vruće vode, pustimo da odstoji 5 minuta nakon čega čaj Procedite i pijemo 2 šoljice čaja na dan. Najbolje ga je piti ujutro na tašte i uveče pre spavanja.

Stoga ili kao prevenciju ili ako imate problema sa prostatom i bolestima urinarnih kanala ne zaboravite da najbolja pomoć za te bolesti postoji u prirodi.

 

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …