Home / ZDRAVLJE / ZASTRAŠUJUĆA ISTINA sadržaja pasti za zube! Sastojci uzrokuju čireve, rak…

ZASTRAŠUJUĆA ISTINA sadržaja pasti za zube! Sastojci uzrokuju čireve, rak…

pasta- zubiHemikalije sadržane u jednoj tubi paste za zube povezuju se sa mnogim teškim oboljenjima, pa i rakom usne duplje i dojke, iritacijom usta, ali i zagađenjem životne sredine.

Na tržištu se u poslednje vreme povećava broj pasta za zube sa prirodnim sastojcima – jedini problem je cena. No, nakon što pročitate mišljenje stomatologa o komercijalnim pastama za zube, cena više, najverovatnije, neće biti važna …

Stomatolog Tobi Talbot s 35-godišnjim radim iskustvom, izrazio je svoju zabrinutost da se današnje paste za zube više temelje na industrijskoj hemiji, nego medicini. Hemikalije sadržane u jednoj tubi paste za zube povezuju se sa mnogim teškim oboljenjima, pa i rakom usne duplje i dojke, iritacijom usta, ali i zagađenjem životne sredine.

Upozorava da se mnoge paste za zube reklamiraju kao one koje upotrebljavaju stomatolozi širom sveta, istina, kaže, ali samo zato što im šalju besplatne primerke, piše Daili mail.

Sastojci koji ga najviše zabrinjavaju:

1. Natrijum lauril sulfat. Služi kao sredstvo za vlaženje, a nalazi se u više od 80 posto pasti za zube. Njegova zabrinutost leži u tome što ova supstanca uzrokuje čireve u ustima i otvara praznine u ustima, što omogućava prolazak toksina i kancerogenih materija.

2. Triclosan. Hemikalija koja je povezana sa rastom ćelija raka.

3. Sredstva za izbeljivanje. Za izbeljivanje se koriste peroksidi i vodonik peroksid koji su toksični i nadražuju meko tkivo – oštećuju sluzokožu u ustima i mogu uzrokovati štetu na površinskim stanicama zubnog mesa.

4. Plastika. Da, paste za zube sadrže komadiće plastike koji deluju kao abrazivno sredstvo za uklanjanje mrlja sa zuba. Osim što ne želite da plastika dospe u vaš organizam, ne želite ni da završi u prirodi.

Ovaj doktor, iako je razotkrio štetne sastojke pasti za zube, nema ništa protiv fluorida (koji se inače koristi i kao otrov za miševe i pacove) u njima. Dapače, smatra da je uveliko doprineo uništavanju karijesa.

Njegov stav je suprotan mišljenjima mnogih koji su se u poslednje vreme digli protiv tog sastojka, iako doduše ostale štetne sastojke nisu ni spominjali. U nekim novijim istraživanjima stoji da taj „koristan“ sastojak – fluorid može izazvati teška oštećenja zuba, kosti i centralnog nervnog sistema. Kod dece može omesti biološki razvoj, a dovodi se u vezu i sa smanjenim kvocijentom inteligencije.

Check Also

ŠTA KADA TELO POSTANE PREVIŠE KISELO: JEDAN OD 12 ZNAKOVA ALARMIRA NA UZBUNU

Većina žitarica, mlečnih proizvoda, soje i mesa su kiseli. Kafa, alkohol, visoko prerađena hrana, rafinisani …