Home / ZDRAVLJE / Zbog ove opake bolesti se žene mnogo goje, teško se leči, ali postoji jedan način..

Zbog ove opake bolesti se žene mnogo goje, teško se leči, ali postoji jedan način..

Znate onu izreku, ludost je raditi istu stvar više puta, a očekivati drugačiji rezultat. Ali, često baš tako žive osobe koje pate od hipotireoze (smanjenog rada štitne žlezde). Hipotireoza sa sobom nosi i višak kilograma, kog je se skoro nemoguće osloboditi. Dobra vest je da postoje načini na koje možete sa se izborite sa ovom opakom bolešću, a loša je da je to zaista jako teško uraditi.

Šta je hipotireoza?

Tiroidna (štitna) žliezda je u obliku leptira i smeštena je u vratu, a luči hormone potrebne za rast ćelija, za rad metabolizam i druge važne telesne funkcije. Usporeni rad ove žlezde, odnosno hipotireoza, remeti normalnu ravnotežu hemijskih reakcija u telu i utiče na sve aspekte metabolizma.

Kad tiroidna žlezda normalno funkcionoše, ti hormoni regulišu kako će telo koristiti energiju, održavaju rad mozga, mišića i organa; zapravo, većina ljudi nije ni svesna da se njihova žlezda nalazi tamo gde jeste, sve dok se ne pojave problemi sa njom, kažu endokrinolozi. Međutim, kad dođe do problema, znaćete da ta mala žlezda može da izazove čitav niz problema, poput promene telesne temperature, teksture kože i promene u težini.

Osobe s hipotireozom često osećaju da njihovi hormoni rade protiv njih kada je u pitanju gubitak težine. Uz sve ostalo, hormoni štitne žlezde regulišu metabolizam, a niski nivoi hormona štitne žlezde usporavaju metabolizam. Osobe s hipotireozom su često na dijetama na kojima unose samo 1200 kalorija dnevno, ali ipak ne mršave.

Mnogo je teže izgubiti težinu kada imate hipotireozu. Ali, to ne znači da je nemoguće izgubiti je. Ovde je čak i nekoliko saveta koji će olakšati gubitak težine za one koje pate od hipotireoze.

Prvo vam je potrebna prava dijagnoza

Ako imate simptome hipotireoze, umor, neobjašnjiv porast telesne težine, povećanu osetljivost na hladnoću, opstipaciju i suvu kožu, vreme je da posetite lekara koji će obaviti test krvi kako bi odredio nivo TSH (tiroidni hormon koji izlučuje hipofiza, a zadatak mu je da pobudi štitnu žlezdu na stvaranje i lučenje hormona). Ako lekar dijagnostikuje nizak nivo TSH, verovatno će započeti s lečenjem hipotireoze, propisaće vam jeftine, sigurne i delotvorne sintetičke hormone koji menjaju one koje telo treba da samo stvori. Lek će vratiti normalan nivo hormona TSH.

Normalizovano stanje s hormonom štitne žlezde neće izazvati gubitak težine koja se tokom bolesti pojavila, pa ako želite da oslabite, morate se sami potruditi za to. Ali, kako?

1. Redovan trening snage

Naučnici nisu baš sigurni zašto, ali hormoni tiroidne žlezde utiču na mišićnu funkciju. Kod žena s hipotireozom dolazi do abnormalne funkcije mišića, a to znači da je ženama potrebno više vremena za izgradnju i održavanje mišića, čak i kad počnu da se leče. Žene s hipotireozom moraju više da vežbaju, usprkos lečenju,a naporniji rad na mišićima se stvarno i isplati.

To je zato što mišići sagore više kalorija od masnoća, čak i kad ne trenirate, pa je manji rizik od gojenja. Za najbolje rezultate se predlaže dva do tri treninga snage nedeljno. Svaki trening treba da traje oko sat vremena i treba raditi sve glavne mišićne skupine, gornji deo tela, donji deo i torzo. Treba raditi po tri serije svake vežbe i koristiti težinu koja dopušta 8-12 ponavljanja po seriji.

2. Kardio trening

Kardio trening je neophodan za mršavljenje i održavanje težine, posebno ako imate bolest štitne žlezde, što ponovno utiče na funkciju mišića. Osobe s hipotireozom mogu da izgube težinu, ali moraju da rade više kardio treninga od prosečne osobe. Treba trenirati oko 30 minuta do sat vremena i to pet dana u nedelji. To može uključivati bilo kakvu aktivnost u kojoj se znojite i koja vam povećava broj otkucaja srca, bilo da je reč o trčanju ili hodanju, šta god da vas drži motivisanima.

3. Važno je dodati belančevine u ishranu

Uz pravilan trening, za izgradnju mišića su važne i belančevine. Preporučuje se dnevni unos od 1,2 do 1,5 grama belančevina po kilogramu težine kod žena s hipotireozom. To znači, ako je nečija idealna težina oko 60 kilograma, svakodnevno bi trebalo da unese 70-90 grama belančevina. Dobro pravilo je praviti obroke pune belančevina, ali i sa puno povrća, zdravih ugljenih hidrata poput svežeg voća, žitarica i zdravih masnoća (poput avokada i maslinovog ulja).

Check Also

BEZ NJEGA ORGANIZAM GUBI FUNKCIJE: DR NESTOROVIĆ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE- OVO MORATE UZIMATI SVAKOG DANA!

Dr Branimir Nestorović je dao važan savet i otkrio koje greške često pravimo, a čije …