Home / ZDRAVLJE / ZORAN ZOVKO IZ ŠIROKOG BREGA BEZ LEKOVA POBEDIO DIJABETES: Evo šta je isključivo konzumirao!

ZORAN ZOVKO IZ ŠIROKOG BREGA BEZ LEKOVA POBEDIO DIJABETES: Evo šta je isključivo konzumirao!

Širokobriježanina Zoranu Zovki pre četiri godine dijagnostikovan je dijabetes i visok pritisak, a primoran je bio koristiti insulin te piti lekove za sniženje pritiska.
500-1

Uz pomoć konzumiranja sirovog voća i povrća uspeo je pobediti svoje bolesti te uz to izgubiti 20 kilograma u samo tri meseca. Za Dnevni list Zovko je ispričao kako se izlečio isključivo vlastitom terapijom i to kada je odlučio da promeni ishranu te se hraniti samo sirovim voćem i povrćem.

„Šećer sam otkrio pre 4 godine i to sasvim slučajno. Naime, stalno sam osećao žeđ. Kad sam otišao lekaru, usledio je šok. Izmeren mi je šećer 29 „, priseća se Zovko koji je završio u bolnici.

„Vaša gušterača je mrtva i nećete moći više živeti bez insulina“, rekli su mu tada lekari.

S blenderom u novi život

Zovko priča kako se pomirio s tim. Iako nevoljno, prihvatio je to, redovno sebi davao insulin, pomalo se bavio i sportom. Međutim, vremenom su se pojavili i drugi zdravstveni problemi. Trigliceridi skočili su na 16, pritisak na 150/100, pio je mnogo tableta …

Na Staru godinu 2013. odlučio je da je dosta bolesti i okrenuo je ploču kada je, kako kaže, upalio TV i pogledao emisiju „Na rubu znanosti“ u kojoj je gost bio dr. Ivan Zirdum koji punih 12 godina živi na sirovoj hrani.

„Gledao sam i razmišljao, pa zašto ne bih i ja probao. Kupio sam blender i započeo novi život „, kaže Zovko. U početku je, dodaje, bilo jako teško odustati od ukusne hrane.

Za 7 dana imao je isto toliko iskušenja i sve ih je uspešno prošao. Za vrlo kratko vreme pokazali su se rezultati. Šećer je spao na 5.

„Nisam mogao da verujem. Odlučio sam sebi više ne davati insulin, jer mi je bilo logično da pri takvoj ishrani šećer ne bi trebalo da raste. Razmišljao sam na način da ću, ako i pođe rasti, dati sebi insulin i idemo dalje. Ali sve je bilo dobro. Uskoro su počeli spadati i kilogrami.

Svaki dan imao sam pola kg manje. Za nekih 25 dana izgubio sam 11 kg. Sada sam svestan da sam se razboleo jer sam prkosio prirodi i jeo mrtvu hranu „, kaže Zovko koji je danas, 4 meseca nakon odluke prelaženja na sirovu hranu potpuno drugi čovek. Osim što više ne koristi insulin, pritisak mu je 120/70, trigliceridi 1,4, izgubio je više od 20 kilograma, živi bez ijedne tablete i oseća se fantastično.

Omiljeni shake

„Kod sirove ishrane teorija je da se unosi što više soka od voća i povrća, jer voće daje energiju, a povrće te hrani. S obzirom da povrće ima loš ukus kada se samelje i teško ga je piti kao sok, najbolje je pomešati zajedno voće i povrće. Meni najdraži sok jeste onaj od jedne pregršta raštike, 5 kivija, 2 banane, jabuke iu to uspem pola litre vode. Ujutro popijem pola litra soka, a ostalo tokom dana. Osim toga, stalno jedem voće, voćne salate, a zbog vitamina B 12 koji je jako potreban ljudskom organizmu u ishranu sam ubacio tunjevinu.

Suština svega je da nema gladi, jer mozak ne zna da je želudac prazan, on dobija informaciju preko krvi, au krvi ima sve što treba. I što se događa. Telo ima energiju, ne mora trošiti svoju energiju na obradu hrane i ono se počne baviti samim sobom. I počne se rešavati otpada iz tela „, pojašnjava Zovko.

A da je naše telo pravo ‘smetlište’, govori i činjenica da su, na primer, našem organizmu potrebna 72 sata kao bi preradio meso. Stoga je naše telo konstantno okupirano samo sa stomakom, nema se kad baviti sobom ni svojim problemima.

„Telo troši 80 posto energije samo na obradu hrane. Znači, najveći problem našeg tela jest kako svari tu pustu hranu koju ubacujemo u telo. Ako se čovek pravilno hrani, moje je mišljenje da se telo može da se regeneriše i izlečiti se od raznih bolesti. Ovim načinom ishrane može se drastično produžiti život i ne samo to, nego povećati kvalitet života, a uz to ide i bolji izgled i mnogo više energije „, tvrdi Zovko za dnevnilist.

Na sirovom do kraja života

Ovaj se Širokobriježanin namerava do kraja života hraniti isključivo sirovom hranom, stoga je krenuo iu sadnju povrća. „Želim imati u svom vrtu sve te blagodeti prirode. Blitva, kupus, spanać …, svaka od tih namirnica ima nešto posebno u sebi. Recimo, blitva ima 400% kalcijuma na 100 grama, a kupus ima 10 puta više vitamina C od bilo koje namirnice, dok je raštika zbog hlorofila uvrštena među 10 najzdravijih biljaka na svetu, ali u sirovom obliku „, ističe Zovko.

Ovaj način ishrane u Širokom Bregu i okolini pod Zovkina mentorstvom polučio je odlične rezultate. Svakodnevno mu se javljaju na stotine ljudi koji, sledeći njegov primer, žive mnogo zdravije. Stoga je njegova želja, ukoliko za to bude zainteresovanih, održati i predavanja o temi zdrave sirove hrane po svim gradovima u BiH kako bi pomogao ljudima koji imaju zdravstvenih problema.

 

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …