Home / ZDRAVLJE / Žvakala sam ŽVAKU 7 sati dnevno, a sad proživljavam HOROR!

Žvakala sam ŽVAKU 7 sati dnevno, a sad proživljavam HOROR!

Britanka Kler Embelton je mislila da je svakodnevno žvakanje žvake zdrava navika kojom doprinosi higijeni svojih usta i zuba, međutim, suočila se za ozbiljnim zdravstvenim problemom usled koga će morati da joj budu ugrađeni veštački vilični zglobovi

zvakanje-zvakaFoto-ilustracija: Foter-dontshoot.me!

Kler Embelton (38) IT stručnjak i majka četvoro dece imala je jednu, naizgled, bezazlenu naviku – žvakala je žvakaće gume po sedam sati dnevno. Međuitim, nakon pet godina svakodnevnog žvakanja ova žena suočila se sa ozbiljnim oštećenjem svoje vilice zbog kojeg će morati na operaciju.

Naime, usled prečestih jednoličnih pokreta, njeni vilični zglobovi (temporomandibularni zglobovi) su se oštetili do te mere da Kler nije mogla da otvori usta više od jednog centimetra.

Budući da joj je to pričinjavalo velike probleme prilikom jela, pa čak i govora i smejanja, nesrećna žena je morala da se obrati lekaru za pomoć.

– Kada su mi rekli da je žvakanje žvake uzrokovalo “trošenje” viličnih zglobova koji su sada praktično neupotrebljivi, bila sam šokirana. Žvake sam uglavnom žvakala posle jela i pića jer sam verovala da tako doprinosim higijeni svojih usta i zuba. Pritom sam uvek vodila računa da to budu “sugar-free” žvake koje ne oštećuju zubnu gleđ – objašnjava Embeltonova.

Prvi “simptom” oštećenja pojavio se pre dve godine kada joj je, usred jela, vilica “škljocnula”.

– To je bio vrlo neprijatan osećaj koji je i kasnije nastavio da se ponavlja. Međutim, ja nisam ni pretpostavljala da to ima veze sa žvakanjem žvaka, već sam nastavila da ih konzumiram posle svakog obroka.

Godinu dana nakon toga, Embeltonovoj se dok je žvakala žvaku svog omiljenog proizvođača, vilica iznenada ukočila. Njeni pokušaji da nešto izusti i “vrati” vilicu u ležište bili su i vrlo bolni.

– Nakon jednog minuta, uspela sam da “odglavim” vilicu ali posle toga više nisam mogla da je otvaram više od 1 cm. Radnje poput kašljanja, smejanja i zevanja za mene su vrlo bolna iskustva – jada se ova žena koja se u rodnom Liverpulu obratila lekarima za pomoć.

Nakon što joj je konstatovan poremećaj temporomandibularnog zgloba, poznatijeg kao TMZ, koji uključuju probleme sa viličnim zglobovima i mišićima koji ih okružuju, Kler Embelton je upućena na operativno lečenje. Njoj je najpre urađena artroskopija, intervencija u kojoj su joj uklonjena zadebljanja hrskavice, međutim kako to nije dalo rezultate, ipak će joj zglobovi vilice biti “zamenjeni” metalnim pločicama.

– U pitanju je ozbiljna operacija jer me lekari “seku” ispod ušiju sa obe strane i na vratu. Oporavak je dug i postoji opasnost od trajnih ožiljaka. Sve to me jako plaši, ali nemam izbora.

Ova žena je rešila da progovori o svom problemu kako bi svim ljudima ukazala na opasnost od prevelike upotrebe žvakaćih guma koje, zapravo, uopšte nisu zdrave. Kako su joj lekari objasnili, čovečja vilica ne sme da bude neprestano u funkciji već između obroka mišići koji je podržavaju treba da odmaraju.

U suprotnom, oni gube svoju funkciju usled čega nastaje trenje “kost-o-kost” i tada vilični zglobovi mogu opasno da stradaju.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …