Home / IZA KULISA / Privatna obaveštajna kompanija „Stratfor“: AMERIKA I TURSKA ĆE POSTATI SAVEZNICI, SAD ĆE UPOTREBITI NUKLEARNO ORUŽJE, NASTAĆE 4 EVROPE!..!

Privatna obaveštajna kompanija „Stratfor“: AMERIKA I TURSKA ĆE POSTATI SAVEZNICI, SAD ĆE UPOTREBITI NUKLEARNO ORUŽJE, NASTAĆE 4 EVROPE!..!

Privatna obaveštajna kompanija Stratfor (Strategic Forecasting, Inc), nedavno je objavila detaljan izveštaj pod nazivom „Decenijska prognoza“, u kojem je u 11 tačaka procenjeno kako će izgledati geopolitička scena u narednih deset godina.

maska- gas- hemijsko- vojnici 3

Prognoze su, najblaže rečeno, crne. Stratfor smatra da će svet u narednoj deceniji biti mnogo opasnije mesto za život, u kojem će se roditi neke nove sile, dok će trenutno najmoćnije zemlje sveta doživeti kolaps i ući u period haosa i beznađa.

Rusija će doživeti kolaps

„Sposobnost zvanične Moskve da kontroliše sve delove ogromne ruske države će sve više opadati, te će se stvoriti vakuum u kome će se stvoriti individualne grupacije, koje će za cilj imati potpunu autonomiju nad teritorijom na kojoj žive“, navodi se u izveštaju.

Sankcije, pad cena nafte, nestabilna rublja, vrtoglavi finansijski izdaci za naoružanje, kao i sve veći unutrašnji razdori iznuriće i oslabiti poziciju vladajuće strukture u najvećoj zemlji sveta.

Rusija se neće zvanično „iscepkati“ na nekoliko malih državica, ali će Kremlj svakako izgubiti svoju moć, a to će se ogledati u stvaranju poluautonomnih regiona koji se neće slagati jedni sa drugima, što vodi u nestabilnost čitave države.

„Ne očekujemo da će se Ruska Federacija dugo održati u sadašnjem državnom uređenju“, navodi se u zaključku ove tačke izveštaja.

SAD će morati da upotrebi nuklearno oružje

rat- vojnici 1

S obzirom da su ruska postrojenja nuklearnog oružja rasuta po čitavom svetu, u trenutku destabilizacije i „cepkanja“ države, područje Rusije može da postane tempirana bomba.

Slom ruskog nuklearnog sistema biće svetski problem broj 1 u predstojećoj deceniji, a to će se drastično odraziti i na SAD, koje će morati da angažuju vojsku kako bi se odbranile od novonastale opasnosti, a to ne isključuje upotrebu nuklearnog oružja, navodi se u izveštaju.

Nemačka u velikom problemu

Najjača evropska država ima ekonomiju koja zavisi od izvoza, i koja ima ogroman profit zahvaljujući liberalizaciji tržišta u EU, što takođe znači da Nemci imaju i najviše da izgube usled nadolazećeg talasa sve većeg evroskepticizma i potencijalne krize evra. Stratfor predviđa da će se nemačka kriza rezultirati stagnacijom ekonomije, sličnom onoj sa kojoj se suočio Japan.

„Očekujemo da nemačka ekonomija doživi velike probleme u narednih deset godina“, navodi se u „Decenijskoj prognozi:“

Poljska će postati vodeća evropska sila

Dok Nemačka bude grcala u ekonomskim problemima, njen istočni sused Poljska preuzeće ulogu jedne od najmoćnijih evropskih zemalja.

„Centar ekonomskog rasta i sve veće političke moći u Evropi biće Poljska“, piše u izveštaju Stratfora.

Populacija ove države neće biti u naglom padu, za razliku od ostalih vodećih zemalja EU. Činjenica je da će Poljska, kao najveća i najprosperitetnija evropska zemlja, učvrstiti svoju poziciju regionalnog lidera, što će kasnije voditi ka velikom ekonomskom i političkom prestižu.

Nastanak „četiri Evrope“

Iako je pre svega par godina Evropska unija odavala utisak nezadržive sile, koja je uspela da iskoreni nacionalizam u korist sveopšteg ekonomskog napretka svojih članica, Stratfor predviđa da će se evropski san u narednih deset godina raspršiti poput balona od sapunice.

„Decenijska prognoza“ ocenjuje da će u nadolazećoj dekadi nastati četiri Evrope, potpuno otuđene jedna od druge. To su Zapadna i Istočna Evropa, Skandinavija i Britanija. I dalje će biti u komšiluku, ali će biti daleko distanciranije.

„Evropska unije će možda preživeti u nekom okrnjenom obliku, ali evropska ekonomija, kao i politička i vojna saradnja biće isključivo na bilateralnom nivou, daleko od današnje ‘zajednice’“, navodi se u izveštaju.

SAD i Turska će postati bliski saveznici, ali iz potpuno neočekivanog razloga

erdogan- obama

U izveštaju Stratfora predviđa se još veća nestabilnost u arapskim zemljama, od koje će najveću korist imati Turska, jaka i relativno stabilna država sa odličnim strateškim položajem.

U „Decenijskom izveštaju“ piše da će Turska svakako morati da reši konflikte koji će se svakako odigrati na njenim granicama, te da će zvanična Ankara, zahvaljujući svojoj sve jačoj poziciji, dobiti poziv da postane jedan od glavnih saveznika SAD.

„Turska i SAD će razviti saradnju na vojnom i političkom nivou, a jedan od glavnih ciljeva biće potpuno neutralisanje ruskog uticaja, naročito zbog vojnih baza u Jermeniji koje su pod kontrolom Kremlja“, piše u izveštaju.

Kina će se suočiti sa dva velika problema

„Ekonomski rast Kine će polako opadati, što će uzrokovati veliko nezadovoljstvo u vrhu Komunističke partije. Uprkos tome, partija neće dozvoliti bilo kakvu vrstu liberalizacije, pa će jedini način za ostanak na vlasti biti ugnjetavanje.

Drugi, možda još veći problem, je taj što rast nataliteta u Kini nije podjednako teritorijalno raspoređen. Obalski gradovi napreduju, dok unutrašnjost Kine ima manje pristupa međunarodnim tržištima i s tim u vezi manje moći. Ovaj problem će se samo pogoršavati sa nastavkom urbanizacije Kine.

Kako izveštaj zapaža, regionalni razdori bili su pokretač političkog haosa tokom cele kineske istorije i postoji mala, ali „ipak prisutna šansa da se politički interesi priobalnog dela pobune protiv politike Pekinga da prebacuje bogatstvo u unutrašnjost kako bi obuzdao političke nemire“.

Japan će biti azijska pomorska sila u usponu

japan- brod- nosac

Japan ima vekovnu pomorsku tradiciju i kao ostrvska nacija prilično je zavisan od izvoza. Kina gradi vrhunski opremljenu mornaricu i mogla bi da postane još agresivnija u kontroli pomorskih puteva u istočnom i južnom Kineskom moru, kao i Indijskom okeanu, od kojih Japan zavisi.

Japan neće imati drugu opciju osim da pokaže silu u regionu kako bi odgovorio Kini i zaštitio svoje rute za snabdevanje. Uz američku moć koja opada, moraće to da obavi sam.

– Sada Japan zavisi od SAD koje garantuju slobodan pristup. Ali s obzirom da predviđamo opreznije američko ulaženje u poduhvate u inostranstvu i to što SAD nisu zavisne od izvoza, oslanjanje na Sjedinjene države dolazi u pitanje. Zbog toga će Japan uvećati svoju pomorsku moć u godinama koje dolaze – stoji u izveštaju.

Zbog ostrva u južnom Kineskom moru neće početi rat, ali postoji začkoljica

Regionalne sile odlučiće da sporovi oko ostrva u južnom Kineskom moru nisu vredni velikog vojnog sukoba, ali će i pored toga ona biti simptom opasne dinamike sila.

– Borba oko malih ostrva koja proizvode jeftinu i niskoprofitnu energiju neće biti glavno pitanje u regionu. Umesto toga, stara igra u troje će krenuti. Rusija, sila u opadanju, sve više će gubiti sposobnost da štiti svoje pomorske interese. I Kinezi i Japanci će biti zainteresovani da ih osvajaju i i da sprečavaju druge da ih osvoje – navodi se u izveštaju.

Opasna dinamika velikih sila vraća se u istočnu Aziju, čak i ako to ne bi rezultiralo oružanim sukobom u istočnom i južnom Kineskom moru.

Biće 16 malih Kina

Privredni rast Kine će slabiti, a rast njenih proizvodnih kapaciteta će se ugasiti. To je zapravo dobra vest za desetak država. Najprostiji proizvodni poslovi koje je Kina grabila za sebe preseliće se u 16 drugih privreda koje zajedno imaju ukupnu populaciju od 1,15 milijardi ljudi.

Dakle, dok će kineski rast stagnirati, idući ka nepredvidljivim političkim i ekonomskim posledicama, za to vreme će Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Mjanmar, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodža, Filipini i Indonezija moći da poprave svoje privredne sudbine u narednih deset godina pošto će stizati novi proizvodni poslovi.

Moć SAD će opadati

Kako će svet postajati još poremećenije i nepredvidljivije mesto u narednih deset godina, SAD će odgovoriti tako što će biti sve izbirljivije u izboru izazova umesto preuzimanja aktivnog vođstva u rešavanju svetskih problema.

Privredni rast, uvećana proizvodnja domaće energije, pad izvoza i sigurno saznanje da ste u najbezbednijem delu sveta daće SAD taj luksuz da mogu da se izoluju od svetskih kriza. Iako će ova ograničenija uloga Amerike u globalnim pitanjima učiniti od sveta još nepridljivije mesto, to je realnost koju će druge zemlje jednostavno morati da prihvate.

– Sjedinjene države će nastaviti da budu velika ekonomska, politička i vojna sila u svetu, ali će se manje angažovati nego pre. Biće to poremećen svet, sa „promenom straže“ u mnogim regionima. Konstanta će biti kontinuirana i zrelija moć SAD, moć koja će biti mnogo manje vidljiva i koja će biti manje korišćena u narednih deset godina – piše u „Stratforovom“ izveštaju.

(Blic)

 

Check Also

NEŠTO SE DEŠAVA ISPOD ZEMLJINE POVRŠINE: SEVERNI POL SE VELIKOM BRZINOM UDALJAVA OD KANADE

Severni pol se brzo pomera, a naučnici nemaju pojma zašto se to dešava. Duboko ispod …