Home / ZDRAVLJE / Kada ŠTITNJAČA zakaže: Ako primetite ove simptome, ODMAH delujte!

Kada ŠTITNJAČA zakaže: Ako primetite ove simptome, ODMAH delujte!

Obolijevaju i starije i mlađe žene, pa i devojčice, a sve se to može dovesti u vezu i sa zračenjima iz okoline kojima smo izloženi više nego ikada ranije
stitna-zlezda
Više od dve milijarde ljudi u svetu obolelo je od nekog oblika poremećaja štitne žlezde, a neki pokazatelji govore da je u ukupnoj populaciji i do 70 posto obolelih.

Bolesti štitne žlezde često dolaze zajedno sa drugim bolestima, poput oboljenja žlezda sa unutrašnjim lučenjem, autoimunih i srčanih bolesti, problema u trudnoći, depresije i anksioznosti …

Reakcije tela na hormone štitne žlezde, koji kontrolišu metabolizam, mogu se smanjiti sa godinama, zbog gubitka mišićnog tkiva jer dolazi do usporavanja bazalnog metabolizma.

Hormone štitne žlezde, tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) reguliše hormon hipofize tireotropin (TSH). Ako se smanji produkcija T3 i T4, hipofiza proizvodi veću količinu TSH-a, jer nastoji da stimuliše štitnjaču na pojačan rad, a viši TSH vodi do hipotireoze (smanjene funkcije) i obrnuto.

Najčešće obolevaju žene u dobi od 20 do 40 godina, ali stručnjaci naglašavaju da su i muškarci u jednakom riziku, ali je brojka ipak manja, jer se ređe pregledaju.

Bolesti štitne žlezde često se mešaju sa srčanim bolestima, jer zbog smanjene funkcije dolazi do usporenog rada srca ili bradikardije, ali i pojačanog rada – tahikardije.

Takođe, morate znati i da se hipotireoza veoma često zameni sa depresivnim poromećajem, dok hipertireozu lako maskiraju simptomi anksioznosti i agresivno ponašanje.

Neke simptome problema sa štitnjačom možete prepoznati i sami. To su naglo gojenje ili mršavljenje, veliki umor, razdražljivost, nesanica, natečenost i osećaj knedle u grlu. Takođe, jedan od pokazatelja smanjene funkcije štitne žlezde kod žena je i poremećaj menstrualnog ciklusa.

Znakovi usporenog rada štitne žlezde

– Debljanje
– Suva koža i opadanje kose

– Jutarnji i večernji umor
– Poremećaji sna i pospanost
– Poremećena menstruacija

Znakovi ubrzanog rada štitnjače

– Tremor ruku i nervoza
– Gubitak težine
– Pojačano znojenje i mokrenje
– Lupanje srca
– Ispupčene očne jabučice

Lekari naglašavaju i da bi žene koje su imale spontane pobačaje obavezno trebale pregledati štitnjaču i njene hormone, kao i pripadnice nežnijeg pola koje planiraju trudnoću, jer hormoni ove žlezde mogu bitno uticati na začeće.

(Atma.hr)

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …