Home / ZDRAVLJE / REAGUJTE NA VREME: Krvna grupa mnogo toga otkriva da li ćete dobiti infarkt

REAGUJTE NA VREME: Krvna grupa mnogo toga otkriva da li ćete dobiti infarkt

srce srcani udar03

Krvne grupe predstavljaju nasleđe naših predaka i samim tim mogu mnogo da nam kažu o tome da li smo predodređeni da se razbolimo od određenih bolesti. Ako ništa drugo, prilično precizno predviđaju rizik od srčanih bolesti

Nulta krvna grupa ima najmanji rizik za bolesti srca, dok osobe sa krvnim grupama A, B ili AB imaju daleko veće šanse da pate od kardiovaskularnih problema.

Podaci istraživača sa National Institutes of Health (NIH) prikupljani su sedam godina na uzorku od oko 50.000 ispitanika iz severozapadnog Irana.

Pritom se pokazalo da osobe s krvnim grupama A, B ili AB imaju u proseku za desetak odsto veći rizik za smrt od posledica poteškoća sa zdravljem nego osobe sa krvnom grupom 0.

Ispitanici iz prve grupe su imali prosečno 15 odsto veći rizik za smrt od posledica bolesti srca nego njihovi vršnjaci sa krvnom grupom nulta.

Pored toga, ispitanici s krvnim grupama A, B ili AB su imali prosečno 55 odsto veći rizik za smrt od raka želuca u odnosu na ispitanike s krvnom grupom 0.

Naučnici ističu da na dobijene rezultate nisu uticali faktori poput pola, starosti, pušenja, socioekonomskog statusa ili etničkog porekla.

(Mojezdravlje)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: TO JE OPASNO PO ŽIVOT, TE PREPORUKE SU DEBILNE..

“Mogu samo da kažem da sam bio zaprepašćen brojem dece sa poremećajem razvoja mozga. Za …