Home / ZDRAVLJE / Sirup od ove biljke je najbolji lek za sve plućne bolesti! (RECEPT)

Sirup od ove biljke je najbolji lek za sve plućne bolesti! (RECEPT)

Svejedno je da li je sirup od Boviću pravljen od muške ili ženske bokvice, u oba slučaja bokvica isto deluje.
biljka- bokvica
Bokvica (plantago major i plantago minor) je dragocena lekovita biljka nepravedno zapostavljena i čije vreme tek dolazi. Iako decenijama unazad postoji prirodni sirup od bokvice i timijana za kašalj i pluća, bokvica je u našim istraživanjima pokazala neka fantastična svojstva u mešavinama sa drugim lekovitim biljkama.

Sirup od bokvice – najbolji lek za sve plućne bolesti

U narodnoj medicini bokvica se najčešće spolja koristi za rane i čireve, te za razne otoke i upale, dok se kao čaj ili sirup od bokvice koristi za lakše iskašljavanje, rastvaranje sluzi, za čir na želucu i za bešiku.

U prirodi postoji velika i mala ili muška i ženska bokvica, koje se razlikuju po listovima i cvetu. Koju god da bokvicu uberete za sirup od bokvice nećete pogrešiti. Razlikuju se malo po ukusu ali im je hemijski sastav i lekovito delovanje isto.

Bokvica je najbolje brati tokom leta i proleća, tada njene listove možete stavljati u salatu ili praviti u blenderu sok (može se mešati sa voćem ili povrćem). Bokvica ima nepobitno izuzetna lekovita svojstva. Jedna do dve kašike dnevno je sasvim dovoljno da zasijajate zdravljem i energijom.

Tradicionalni recept kako se pravi sirup od bokvice

Bokvica u obliku sirupa preporučuje se svim onim bolesnicima, koji boluju od plućnih bolesti, plućne tuberkuloze, onima koji teško dišu, kašljucaju iu grudima imaju prekomerni sluzavi sekret.

Oprobani kućni recept za pripremu bokvičinog sirupa

uzme se boca za konzerviranje sa širokim grlom, sadržine 5 litara, i na njeno dno se stavi 2 do 3 cm dobro pritisnutih sveže ubranih listova bokvice. Na to se naspe oko 1 cm tamnog šećera, a na to opet sloj dobro pritisnutih listova. Tako se nastavi naizmenično, slojevima šećera i listova dok boca ne bude napunjena.

Boca se preko noći ostavi pokrivena pa se drugi dan na isti način nadopuni, jer se sadržaj boce preko noći slegne. To se ponavlja tako dugo dok boca bude potpuno ispunjena.

Sada se u bašti, na zaštićenom mestu iskopa jama, grlo se boce zatvori trostrukim slojem pargament papira ili celofana (ili zalije voskom), boca se stavi u iskopanu jamu, pokrije daščicom i još optereti kamenom ili opekom.

U visini kamena ili opeke gornji se deo jame proširi i na to stavi jača daska. Konačno se ostatak jame zatrpa zemljom i kraj toga zabode daščica zbog oznake mesta.

Boca sada ostaje 3 meseca u zemlji, sadržaj boce vri u sirup od bokvice na ravnomernoj toploti zemlje, a iz listova se pomoću šećera izluči sok u obliku sirupa bokvice. Posle isteka toga vremena boca se oprezno izvadi iz zemlje i ceo sadržaj boce dobro iscedi a tako dobijeni sirup od bokvice jednom se prokuva.

Ceđenje kroz tkaninu, kako se to češće radi, nije preporučljivo, jer takvim nepotpunim ceđenjem ostaje previše neiskorišćenog ostatka. Dobijeni sirup napuni se u boce i dobro začepi. Taj sirup je najbolji kućni lek protiv svih plućnih bolesti.

Onaj ko nema sopstveno dvorište ni bašta u njemu, ne može da sprovede ovu vrstu ključanja putem ravnomerne toplote zemlje, neka stavi bocu na stalno toplo mesto, najbolje u blizini peći. Šta je toplota ravnomernija, to je i vrenje povoljnije. Prekidanjem procesa vrenja hlađenjem, nastaje manje vredan, ako ne i pokvaren sirup.

U slučaju potrebe, deca uzimaju sirup više puta dnevno čajnom kašikom, a odrasli supenom kašikom.

Izvor: ekskluziva.ba

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …