Home / AKTUELNO / SRBIJI PRETE NOVE POPLAVE: Raste vodostaj na Velikoj Moravi i rekama u Pomoravlju- NA JUGU VANREDNA SITUACIJA, POČELA EVAKUACIJA!

SRBIJI PRETE NOVE POPLAVE: Raste vodostaj na Velikoj Moravi i rekama u Pomoravlju- NA JUGU VANREDNA SITUACIJA, POČELA EVAKUACIJA!

Zbog naglog topljenja snega raste vodostaj na Velikoj Moravi i svim rekama u Pomoravlju, Resavi i Levču, rečeno je danas Tanjugu u Hidrološkim stanicama ovog dela Srbije.

Velika Morava, kod Varvarina, od juče je porasla za 105 centimetara, kod Chuprije 56, kod Bagrdana kod Jagodine 47 centimetara.

U Hidrometerološkom zavodu Srbije, progniziraju dalji rast vodostaja Velike Morave celim njenim tokom.

Morava je mutna, nabujala, nosi velike količine smeća, grana, plastičnih boca. Reka Crnica kod Paraćina je porasla od juče devet centimetara, Belica kod Jagodine 26, Lugomir kod Majura (Jagodina) 60 centimetara, Resava, kod manastira Manasije kod Despotovca, sedam centimetara i kod Svilajnca 24 centimetra, navode u lokalnim Hidrološkim stanicama.

ČEKA LI SRBIJU NEŠTO STRAŠNIJE OD SNEGA I HLADNOĆE: Srpski meteorolog otkriva preti li nam nova kataklizma već za 10 dana…

Vodostaj ovih reka će i dalje rasti, ali su procene da neće izaći iz korita, jer su lokalne samouprave poslednje tri godine dosta uradile na čišćenju vodotoka, otklanjanju uskih grla i učvršćivanju brana i nasipa.

Crnica, Resava i Lugomir su 2014. godine u Paraćinu, Sviljancu i Jagodini, izazvale katastrofalne poplave sa velikom materijalnom štetom.

Zbog izlivanja bujičnih potoka koji su ugrozili četiri sela, proglašena je vanredna situacija u Doljevcu, potvrdio je predsednik opštine Goran Ljubić. Najgore stanje je u selima Mekiš i Šainovac odakle je Crveni Krst evakuisao 13 osoba među kojima i jednu devetomesečnu bebu.

STRAŠNO UPOZORENJE AMERIČKIH METEOROLOGA: BALKANU OVOG PROLEĆA PRETI KLIMATSKA KATASTROFA! EVO ŠTA SE SPREMA..

– Angažovana je građevinska mehanizacija radi raščišćavanja odvodnih kanala koje su nemarni građani zapušili smećem što je i dovelo do ponovnih poplava. Takođe, pojavile su se i podzemne vode u podrumskim prostorijama nekih kuća. Angažovali smo veliki broj ljudi, situacija je pod kontrolom, u pomoć nam stižu vatrogasci sa pumpama i nadamo se da ćemo uspešno sanirati nastale posledice – kazao je Ljubić.

Danijela Kostić iz doljevačkog Crvenog Krsta saopštila je da su zatražili pomoć od Crvenog Krsta Srbije u hrani i odeći kako bi zbrinuli ljude koji su morali da napuste svoje domove.

– Četiri osobe iz sela Mekiš evakuisane su iz svojih kuća i prebačene u prostor tamošnje mesne zajednice. Devetoro iz Šainovca, među kojima je petoro dece, od kojih i jedna beba su trenutno u našim prostorijama u Doljevcu, a danas ćemo ih prebaciti do Doma Kulture u njihovom selu. Imamo informacija da je u Pukovcu ugroženo četrdesetak kuća, odlazimo tamo da vidimo da li ima potrebe za evakuacijom stanovnika. Možda ćemo morati da postavljamo prihvatilišta pa nam je potrebna pomoć u namirnicama, garderobi i pumpama za ispumpavanje vode iz potpoljenih kuća – rekla je Kostićeva.

Vanredno u Prokuplju i Zaječaru: ZBOG POPLAVA EVAKUISANO 80 LJUDI- „SPREMA SE UDARNI TALAS, NADAM SE DA ĆEMO USPETI DA SPREČIMO KATASTROFU“ (FOTO I VIDEO SA LICA MESTA)

Na području Niša za sada nema opasnosti od poplava iako je Nišava dostigla nezapamćeni vodostaj.

(Tanjug)

Check Also

SRPSKI ANALITIČAR IZ SAD: „U VAŠINGTONU KAO DA JE RATNO STANJE!“

Sve u Vašingtonu i SAD deluje kao da je ratno stanje, kaže analitičar spoljne politike …