Home / AKTUELNO / Vanredno u Prokuplju i Zaječaru: ZBOG POPLAVA EVAKUISANO 80 LJUDI- „SPREMA SE UDARNI TALAS, NADAM SE DA ĆEMO USPETI DA SPREČIMO KATASTROFU“ (FOTO I VIDEO SA LICA MESTA)

Vanredno u Prokuplju i Zaječaru: ZBOG POPLAVA EVAKUISANO 80 LJUDI- „SPREMA SE UDARNI TALAS, NADAM SE DA ĆEMO USPETI DA SPREČIMO KATASTROFU“ (FOTO I VIDEO SA LICA MESTA)

Gradsko veće Zaječara proglasilo je vanrednu situaciju u tom mestu zbog opanosti od poplava, potvrdio je Boško Ničić, gradonačelnik.

– Delovi sela Vratarnica su već pod vodom, međutim, prava opasnost nam tek stiže Timokom iz pravca Knjaževca, odakle nailazi poplavni talas visine oko dva metra – kaže Ničić.

On dodaje da je mulj već prekrio Popovu plažu, a udarni talas se očekuje oko 18 sati.

– Pripremamo se za dolazak ogromne količine vode i mulja, koja preti da pogodi naše prigradsko naselje Višnjar. Nadam se da ćemo uspeti da sprečimo katastrofu koja nam se desila pre nekoliko godina – rekao je on.

Foto: Telegraf

Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac, kaže da ni u tom mestu situacija nije sjajna.

– Branimo svim raspoloživim sredstvima da voda prodre u izvorište Sinji vir, odakle se ceo grad snabdeva vodom. Delovi Rgoške Banjice su poplavljeni, a ekipe su na terenu i prate situaciju, tako da smo spremi da intervenišemo – podvlači Đokić za Novosti.

Od jutros je zbog ogromnog porasta reke Toplice proglašeno vanredno stanje u Prokuplju i za sada je zbog poplave evakuisano 80 osoba, od čega je 35 dece. Trenutno je stanje kritično, jer se brani romsko naselje Guba i Liparsko naselje u kojem je i Kompanija „Leoni“ koja upošljava 2.500 ljudi.

Voda je probila bedem i poplavila deo kuća romskog naselja, a u Liparskoj samo oranice. Kako su kod brda Hisar poplavljena i oba bunara, pola grada nema vodu, kao i nekoliko sela u okolini Prokuplja.

– Za poslednjih pet godina Toplica nije bila veća i ulažemo maksimalne napore da zaštitimo pre svega građanstvo, a zatim i materijalna dobra. Problem će tek stvoriti sneg, koji se topi, kao i kiša koja povremeno pada – kazao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

On je sa volonterima i zaposlenima u Javnom preduzeću „Hammeum“ na terenu i postavljaju džakove kako bi sprečili dalje izlivanje Toplice.

STRAŠNO UPOZORENJE AMERIČKIH METEOROLOGA: BALKANU OVOG PROLEĆA PRETI KLIMATSKA KATASTROFA! EVO ŠTA SE SPREMA..

ČEKA LI SRBIJU NEŠTO STRAŠNIJE OD SNEGA I HLADNOĆE: Srpski meteorolog otkriva preti li nam nova kataklizma već za 10 dana…

Evakuisani su smešteni u Sokolskom domu u centru grada i o njima se staraju volonteri Crvenog krsta Prokuplje.

Tek popodne očekuje se novi vodeni talas, a prema poslednjim merenjima nivo reke Toplice u mernoj stanici Pepeljevac kod Kuršumlije, koja pripada Hidrometeorološkom zavodu, je 250 santimetara.

SRBIJI PRETE NOVE POPLAVE: Raste vodostaj na Velikoj Moravi i rekama u Pomoravlju- NA JUGU VANREDNA SITUACIJA, POČELA EVAKUACIJA!

Pogledajte snimak sa lica mesta:

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …