Home / IZA KULISA / AKO TU PUKNE, PLANETI PRETI OPASNOST: NASA otkrila pukotinu koja bi mogla svima nama da promeni život! (VIDEO)

AKO TU PUKNE, PLANETI PRETI OPASNOST: NASA otkrila pukotinu koja bi mogla svima nama da promeni život! (VIDEO)

led

Naučnici NASA koji rade na projektu „Operacija Ledeni most“ (Operation IceBridge) nedavno su prvi put fotografisali rastuću pukotinu u glečeru Peterman, koji spaja grenlandsku ledenu plohu s morem, a koja bi mogla da ostavi nesagledive posledice na život na Zemlji.

Pukotina se pojavila na sredini glečera, odnosno „toka leda“, i to na „jeziku“ koji se uliva u okean.

Ono što predstavlja još veći problem jeste da se u blizini nove pukotine nalazi od ranije poznati „om“, koji se prostire ka centru toka glečera. Ukoliko se dve pukotine spoje, veliki komad ledene ploče na severnoistočnom Grenlandu mogao bi da se odlomi i otpluta u okean.

Naučnici se nadaju da će glečer vlastitom snagom toka sprečiti spajanje dve pukotine, ali to je teško predvideti.

Stef Lermit, profesor na holandskom Univerzitetu „Delft“, prvi je upozorio NASA i pokazao im koordinate pukotine čim ju je primetio na satelitskoj fotografiji. Sama pukotina je prvi put primećena u julu 2016. godine zahvaljujući satelitima koji kruže oko Zemljinih polova i od tada neprestano raste.

Iako nije poznato šta je izazvalo ovo pucanje, Lermit smatra da je odgovor možda u sudaru tople vode okeana s podnožjem leda.

Pogledajte video:


(Kurir.rs/Klix.ba)

Check Also

BRITANSKI PISAC OTKRIO: TITANIK NIJE POTONUO, IMAM DOKAZE DOGODILO SE OVO..

Jedan pisac ima dokaze kojima je potkrepio tvrdnju da slavni Titanik zapravo nije brod koji …