Home / IZA KULISA / AMERIČKE FOKE POBEGLE OD RUSKIH ALFI U JUGOSLAVIJI: ŽESTOK UDARAC PONOSU VOJSKE SAD! (VIDEO)

AMERIČKE FOKE POBEGLE OD RUSKIH ALFI U JUGOSLAVIJI: ŽESTOK UDARAC PONOSU VOJSKE SAD! (VIDEO)

specijalci- vojnici- komandosi

Američki portal Biznis insajder sastavio je rejting listu najopasnijih i najobučenijih specijalnih jedinica na svetu, na kojoj su se američke Foke našle na prvom mestu, a ruske Alfe tek na šestom. U Moskvi smatraju da su američki analitičari potcenili ruske specijalce i da lista ne odražava objektivnu efikasnost Rusije i drugih zemalja

Osim američkih Foka, koje su na čelu liste, u trojku najboljih ušle su i dve britanske jedinice – Specijalna brodska služba i Specijalna avio-desanta služba (SAS).

Ispred Rusije su i izraelski Sajeret matkal i Grupa za intervencije Nacionalne žandarmerije Francuske (GIGN).

Autori, međutim, nisu naveli na osnovu kojih kriterijuma je rejting lista napravljena, a u svom članku čak i priznaju da je veoma teško utvrditi koja je jedinica najbolja“.

Osim toga, autori su napravili još jednu grubu grešku, upoređivali su specijalne jedinice koje izvršavaju apsolutno različite zadatke.

– Objektivnost u ovom slučaju je ravna nuli. Nejasno je koji su bili kriterijumi i po kojim parametrima su se vodili kada su pravili tu rejting listu. Podsetiću da su pre nekoliko godina ruske jedinice bile u Americi na Međunarodnom takmičenju grupa za specijalne namene i tamo su pobedile. Potpuno smo dominirali, ubedljivo smo pobedili. Na drugom mestu su bili Brazilci – kaže za Sputnjik Igor Ševčuk, veteran grupe Alfa.

Bivši specijalac navodi da su tada Amerikanci činili sve da Rusima pomrse račune i da im ne dozvole da stignu do pobede.

– Mi smo, naravno, zauzeli prvo mesto, ali je psihološki bilo veoma teško, zato što su Amerikanci činili sve da nas sapletu, pri čemu su to činili grubo i neprimereno. Na primer, kada su naši momci završili pucanje i zamoli da im pokažu mete, oni su govorili kako su ih spalili.

To je smešno, detinjarija. Potpuno je jasno kakav je tamo nivo obuke. I ako se sastavlja rejting jedinica po efikasnosti koordinacije i borbenoj sposobnosti, onda ne mislim da bi raspored na listi trebalo da bude takav kakav su napravili autori Biznis insajdera – istakao je Ševčuk.

Veteran Alfi kaže da su Amerikanci skloni hvalisanju, ali da je mit o njima kao najboljima i najjačima razbijen u Jugoslaviji.

– Mi znamo kako oni sebe predstavljaju u filmovima – oni su najjači, nepobedivi i najsnalažljiviji u svim situacijama. To, u stvari, nije tako. Ispričaću vam slučaj – Amerikanci su odlučili da organizuju turnir, borbu „prsa u prsa“ među mirovnjacima u Jugoslaviji.

Ali, kada su saznali da cěe učestvovati pripadnici ruskih desantnih jedinica, Amerikanci su se povukli iz takmičenja. Njima je veoma prijatno da budu prvi među ragama, ali kada treba da se takmiče sa rasnim konjima, kakve su, metaforički rečeno, naše jedinice, onda se Amerikanci veoma brzo predaju – kaže Ševčuk.

On ističe da ruske elitne jedinice specijalne namene prolaze vrhunsku obuku i odličnu školu, a imaju i dugu tradiciju.

– Imamo vojno-pomorske specijalne jedinice koje su veoma dobro obučene. O tome se posebno ne govori, jer oni obavljaju veoma složene i teške zadatke, deluju u tajnosti i zbog toga se ne reklamiraju. Ali, ti momci prolaze kroz veoma tešku obuku.

Slobodno se može reći da su naši momci najbolji na svetu. Još od sovjetskih vremena, obuka našeg Specnaza je bila najbolja. Ako bi se izvršavao neki zadatak koji se smatrao nemogucěim, stručnjaci širom sveta da su znali da njega izvršavaju sovjetske specijalne jedinice – zaključio je Ševčuk.

Pogledajte video:(Informer.rs)

Check Also

CEO STUDIO ZANEMEO POSLE REČI PROF. ABRAMOVIĆA: RAT JE POČEO ’84. U SARAJEVU POSLE JEDNOG TAJNOG SASTANKA! (VIDEO)

Prof. dr Velimir Abramović izneo je nedavno nesvakidašnju teoriju da je zapravo rat na ovim …