Home / IZA KULISA / AMERIČKE SLUŽBE OTKRILE: NAŠE BRODOVE NAPALI RUSI SA TAJNIM SAJBER ORUŽJEM

AMERIČKE SLUŽBE OTKRILE: NAŠE BRODOVE NAPALI RUSI SA TAJNIM SAJBER ORUŽJEM

Zapadni mediji pišu da je Rusija svoje najnovije, tajno sajber-oružje isprobala na američkim brodovima u Crnom moru.
rusija- vojska- stab

Navodno se to dogodilo 22. juna i navodno se radilo o „incidentu koji izaziva strah“.

Navodi se da su posade više od 20 brodova uočile da satelitski sistemi navigacije GPS daju, u najmanju ruku, potpuno netačne podatke o položaju broda.

Za primer se navodi da je jedan američki ratni brod – po GPS u nekom trenutku bio 32 kilometra na kopnu, unutar granica Rusije, na mestu njenog grada Gelendžika, a stvarno se nalazio u vodama Crnog mora.

Sada se takođe otkrilo da je Uprava trgovačke flote SAD sačinila izveštaj koji to potvrđuje. Još je ukazala da je to u prvi mah smatrano nekim neočekivanim i neobjašnjivim poremećajem u funkcionisanju satelitske navigacije.

Citiran je deo izveštaja kapetana jednog američkog trgovačkog broda koji se nalazio u blizini ruske luke Novorosijsk:

„Aparatura povremeno ne može da dobije GPS-signal, pogotovo kako se približavamo Novorosijsku. U ovom trenutku imamo smanjenje tačnosti određivanja položaja u horizontalnoj ravni na 0.8 unutar 100 metara, a pri tom se zadati položaj nalazi 25 pomorskih milja odavde. Potvrđujem da su svi brodovi u tom delu Crnog mora suočili sa istim problemom“.

U izveštaju pomenute Uprave doslovno piše: „Neobičan incident se dogodio u vodama Crnog mora 22. juna u tački 44-15.7N, 037-32.9E u 07:10 po Grinviču. Incident nije potvrđen. Verovatno se radi o mešanju u primopredaju podataka od GPS. Budite oprezni dok budete u tom delu Crnog mora“.

Nije slučajno što su se ubrzo pojavile sumnje da Rusija raspolaže „nečim što dezorijentiše GPS“.

New Scientist je čak objavio – ako se zaista o tome radi – da je to „prvi korak ka sajber-ratovima koji upozorava da će položaj i kretanje protivnika biti nemoguće tačno odrediti“.

Onlajn list The Maritime Executive objavio je transkript razgovora kapetana tog broda sa obalskom stražom koja mu je sugerisala da proveri da li je brodski GPS ispravan.

On je – posle provere – odgovorio da je sve u redu, ali problem nije bio rešen.

GPS je nekoliko dana pokazivao da brodovi „plove“ po ruskom kopnu. Jer, „plovidba kopnom“ se ponovila i 24. juna.

New Scientist je objavio mišljenja eksperata koji su tvrdili da se radilo o „prvom slučaju namerne dezorijentacije GPS“.

Dejvid Last, bivši predsednik Britanskog kraljevskog instituta za navigaciju rekao je:

„Organizovane smetnje izbacuju iz igre prijemnik. Namerna dezorijentacija ga prisiljava da laže“.

Doktor Tod Hemfris, docent Teksaškog univerziteta iz Ostina izjavio je da on još od 2013-te upozorava da su zbunjivanja GPS pomoću lažnih signala – moguća.

Hemfris je izneo pretpostavku da Moskva testira svoje novo sajber-oružje i da ga isprobava za primenu u „elektronskom ratu“.

(Fakti)

Check Also

BRITANSKI PISAC OTKRIO: TITANIK NIJE POTONUO, IMAM DOKAZE DOGODILO SE OVO..

Jedan pisac ima dokaze kojima je potkrepio tvrdnju da slavni Titanik zapravo nije brod koji …