Home / IZA KULISA / AMERIKA NA NOGAMA! TAJNI RUSKI AVION SRUŠIO SE U PUSTINJI NEVADE, SVI ĆUTE…

AMERIKA NA NOGAMA! TAJNI RUSKI AVION SRUŠIO SE U PUSTINJI NEVADE, SVI ĆUTE…

avion- pozar- vatrogasac

Pad borbenog aviona u Nevadi prošle nedelje nekako je prošao „ispod radara“ u američkim medijima. Američka vojska odbila je da otkrije koji tip aviona je u pitanju. Misteriozni incident, koji se dogodio u trening centru, podgrejao je sumnje da je reč o nekom nepoznatom tipu aviona.

Avio je pao 5. septembra, a američka avijacija se, kranje neobično, oglasila tek tri dana kasnije. Obično se oglašava istog dana ili najkasnije sutradan. U incidentu je poginuo poručnik Erik Šulc (44), pilot sa dugogodišnjim iskustvom i preko 2.000 sati leta u bombarderima, piše sajt „Popular mechanics“.

Postoje tri teorije io tipu aviona koji se srušio.

Prva je da je avion koji je pao bio F-117A. Reč je o modelu koji je penzionisan 2008. godine, a avioni tog tipa smešteni su u test centru Tonopa u Nevadi. Ipak, 2014. godine bilo je izveštaja da neki avioni tog tipa i dalje lete.

Druga teorija, za koju i specijalizovani „The Aviationist“ piše da je najrealnija opcija, ukazuje da je reč o stranom avionu, jednom od mnogih sovjetskih „Suhoja“ ili „Migova“ koji je američka vojska prikupila tokom godina razmene ili drugim „ispod žita“ metodama.

Tokom osamdesetih godina prošlog veka, 4477. eskadila bila je zadužena za te avione, sa ciljem da otkrije karakteristike neprijateljskih aviona. Eskadirla je rasformirana 1990. godine, a tek 2006. objavljeno je da je uopšte i postojala. Veruje se da je ipak Odred 3 nastavio da obavlja istu funkciju i procenjuje strane avione. Nekoliko puta prijavljeno je da su viđeni „Suhoji“ na nebu iznad Nevade, poslednji put u januaru.

Moguće je da SAD ima Suhoj Su-30, koji je Rusija prodala Indiji, Indoneziji, Maleziji i Vijetnamu, a mnoge od tih država su prijateljski nastrojene prema SAD.

Treća teorija je da je reč o novom, do sada nepoznatom modelu aviona. I ranije se dešavalo da se avioni razvijaju sa oznakom strogo poverljivo, čak godinama pre nego što javnost sazna da se na takvom projektu uopšte radilo.

Primer za to je „SR-71 Blekbrd“ kompanije Lokid Martin. Reč je o naprednom, strateškom izviđačkom avion velikog doleta. Razvoj aviona odvijao se u najvećoj tajnosti, a 1964. godine javnosti ga je predstavio tadašnji predsednik SAD-a Lindon B. Džonson.

Takođe, primer je i F-117, taktički bombarder stelt tehnologije, koji je učestvovao u borbenim operacijama u Panami, Iraku i na prostoru bivše Jugoslavije. U toku operativne upotrebe, avioni F-117 su imali šest udesa i jedno obaranje u borbi. Vojska Jugoslavije je prva i jedina u svetu koja je zvanično uspela da sruši avion ovog tipa, u toku NATO bombardovanja 1999. godine.

Stručnjaci su bili iznenađeni odlukom iz 2008. godine da se F-117 povuče iz upotrebe, verujući da su godine pred njim. Jedino objašnjenje moglo bi da bude da postoji novi, za sada javnosti nepoznat tip avion. Ako je to slučaj, pretpostavlja se da bi to mogao da bude bombarder velike preciznosti.

(blic.rs)

Check Also

JEZIVO OTKRIĆE Prof. DIMITRIJEVIĆA: PROROČANSTVO SVETIH OTACA SE ISPUNJAVA- EUFRAT JE PRESUŠIO: EVO ŠTA TO ZNAČI! (VIDEO)

Gost u emisiji „Politikon“ na tv Helmkast autora i voditelja Danila Tvrdišića bio je pravoslavni …