Home / IZA KULISA / BALKANSKI HANIBAL LEKTOR LEŽI U SRPSKOM ALKATRAZU: OPASNI UBICA IZLAZI ZA NEKOLIKO GODINA, A OVO JE BILA JEDINA NJEGOVA ŽELJA POSLE PRESUDE (VIDEO)

BALKANSKI HANIBAL LEKTOR LEŽI U SRPSKOM ALKATRAZU: OPASNI UBICA IZLAZI ZA NEKOLIKO GODINA, A OVO JE BILA JEDINA NJEGOVA ŽELJA POSLE PRESUDE (VIDEO)

Foto: Telegraf
Goran Kotaran (34), serijski ubica iz Dubice u Bosni i Hercegovini, nalazi se u jednom od najstrožih zatvora u regionu na odluženju kazne, KPZ Foča. Mnogi ga znaju po nadimku – balkanski Hanibal Lektor, koji je ocenjen kao najopasniji ubica u istoriji republike Srpske i BiH.

Kotaran je 2006. godine osuđen na 16 godina robije, a u momentu kada je smešten u zatvor, mediji su pisali o njemu kao čoveku koji je opasnost za sve u okolini i da ga se u pritvoru plaše SVI – od običnih ljudi koji dolaze u posetu do čuvara i ostalih zatvorenika.

Kada mu je izrečena presuda, Kotaran je izrazio samo jednu želju – da se podvrgne novom psihijatrijskom veštačenju i to s psihijatrom s kojim bi mogao da komunicira.

– Ja sam bolesna osoba i ako mi u narednih 16 godina u zatvoru omoguće lečenje, na slobodu ću izaći normalan – rekao je Kotoran tad.

Za sebe je na suđenju rekao da je bio normalna osoba sve dok mu pred njegovim očima nisu ubili oca.

– Od tog trenutka ja više nisam isti – rekao je on i dodao da „živi za trenutak kada će se sresti s ubicom oca“.

Goranov otac Dušan Kotaran poznat je svojevremeno kao jedan od dubičkih šefova podzemlja za čije se ime nezvanično vezuje čak i trgovina belim robljem. Sumnja se da je zbog toga i ubijen u decembru 1999. u kafani u Dubici, a ubistvu je prisustvovao i sin Goran.

Nakon očeve smrti, otišao je u Švedsku, sa nepunih 17 godina, kod majke. Tamo je počinio dva ubistva, ali je posle psihijatrijskih pregleda deportovan u BiH s dijagnozom mentalno bolesne osobe.

– Očekivao sam da će me po povratku u BiH neko sprovesti na lečenje u psihijatrijsku bolnicu, ali umesto toga policajac me odvezao kući i niko se više nije pojavljivao – izjavio je svojevremeno Kotaran.

Pošto nije hospitalizovan, o njegovom stanju i ponašanju je svedočila njegova baka Stana. Ona je navela da je nakon povratka njen unuk širio strah po celom mestu.

– Nije hteo u bolnicu, pa sam ga morala služiti, čak i onda kada sam operisala žuč. Često je menjao raspoloženje i bojala sam ga se. Ljudima iz komšiluka zabranio je da dolaze, na mene je vikao, a razbio mi je televizor i telefon. Nije prezao ni od čega – izjavila je baka Stana nakon hapšenja unuka.

To se i potvrdilo u junu 2006, kada je Goran zajedno sa svoja dva polubrata po majci, Miroslavom Gligićem (30) i Borislavom Dabićem (24), uhapšen zbog sumnje da je zadavio Predraga Vrbana (31), zvanog Pedi Lopov, i Seada Kanurića (49), zvanog Stevo Mucavi, te da je njihova tela sakrio u svom kokošinjcu. Ovu trojku je u Kozarskoj Dubici tada hapsila četa od sto policajaca.

Posle hapšenja Kotarana i njegove polubraće, policija Republike Srpske je pretresla Kotaranovu kuću, u kojoj su pronađena dva puškomitraljeza, dve automatske puške, dve zolje, tri bombe, više pištolja, hladno oružje, uređaji za noćno osmatranje, alat kojim su zakopana tela Kanurića i Vrbana, njegovih žrtava, kao i 490 tableta ekstazija i špricevi za intravensko korišćenje narkotika.

Predrag Đ, koji je odrastao zajedno za Kotoranom, tvrdi da je u detinjstvu i ranoj mladosti Goran bio sasvim normalan dečko, perspektivan sportista i da je ubistvo oca u kafiću u Kozarskoj Dubici preokrenulo njegov život. Od tog dana, prema rečima našeg sagovornika, sve je pošlo po zlu.

– Reč je o momku koji je imao jako teško i loše detinjstvo. Njemu je otac, pokojni Dušan Dujo Kotaran, bio jedina nada za normalan život. Želeo je da od njega napravi sportistu, tačnije rukometaša. I išlo je to kako je trebalo. Goran je igrao čak i u banjalučkom Borcu. Imao je šut, imao je igru još kao dete. Jednom prilikom na treningu njegov otac je bio u bloku. Mali Goran je pucao preko njega. Lopta je prošla blok i mene, koji sam bio na golu, i pogodila me je u desnu nogu, u butinu. Noga me je bolela čitav dan, a modricu sam imao sedam dana. Takav je šut imao. Otac se iznervirao zbog njega, prekinuo je igru i dugo je vikao na njega – kaže sagovornik.

On otkriva da ga je upravo otac naučio da zavoli i da vrhunski igra rukomet jer je bio majstor u tom sportu. U mladosti je jednom prilikom imao ponudu da potpiše za švajcarski Bazel, ali Dubica, rukometni klub u kojem je igrao, nije mu dala da ode.

BALKANSKI HANIBAL I BALKANSKI ALKATRAZ

Kazneno-popravni zavod Foča osnovan je 1949. godine. To je ustanova zatvorenog tipa u kojoj kaznu izdržavaju muška lica.

Važi za najveću i najbezbedniju ustanovu tog tipa u BiH, a bio je čuven i u vreme stare Jugoslavije, kao jedan od „najtežih“ zatvora na Balkanu. Prema pisanju medija, Kotaran je već 12 godina na robiji u delu koji zovu „srpski Alkatraz“, gde predstavlja strah i trepet i za osuđenike i za zatvorske čuvare.

– On je osuđenik na koga stražari posebno motre. Sam je u ćeliji, a zbog bezbednosti ostalih zatvorenika i okolne ćelije su prazne. Gotovo pola hodnika je izolovano zbog njega. “Monstrum iz Dubice”, kako ga zovu, retko kad kontaktira s ostalim zatvorenicima, a stražari koji ga čuvaju maksimalno su oprezni i spremni na sve. Imaju naredbu da, ukoliko bilo šta pokuša, pucaju u njega! Zatvorenici pričaju da su ubistva za koja je osuđen samo deo onoga što je učinio. Pored pomenutog nadimka, neki zatvorenici ga zovu i Hanibal Lektor – rekao je jedan izvor iz zatvora pre nekoliko godina u Foči.

Unutar zidina, a iza rešetaka tog zatvora kaznu služi više od 300 osuđenika. U krugu zatvora je fabrika nameštaja i zatvorenici imaju i razne aktivnosti.

Rezbare i slikaju, ako žele, a vežbaju gotovo svi. U okviru programa resocijalizacije, oko 50, od ukupno 350 osuđenika, bavi se izradom rukotvorina, čime se pripremaju za povratak u društvo.

Oko 55 odsto osuđenika radno angažovano na režijskim i na proizvodnim poslovima. Ovaj vid angažovanja posebno dobro dođe osuđenicima koji potiču iz socijalno ugroženih porodica, radi njihove egzistencije, ako uspeju da materalizuju svoj proizvod koji šalju porodicama.

Poslednja pobuna u fočanskom zatvoru bila je prije devet, a beg pre 11 godina. Te 2007. godine iz zatvora u Foči beži osuđenik za ratne zločine Radovan Stanković. Najtraženiji begunac skrivao se više od četiri godine.

Uhapšen je 2012. godine i vraćen ovde na odsluženje kazne od 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima.

Pogledajte video:


Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …