Home / U FOKUSU / UVOD U BIBLIJSKI ARMAGEDON I OPŠTI HAOS? Sirijska PVO oborila izrelski F-16, Iran napao Izrael dronovima!

UVOD U BIBLIJSKI ARMAGEDON I OPŠTI HAOS? Sirijska PVO oborila izrelski F-16, Iran napao Izrael dronovima!

Izraelska vojska saopštila je da je oborila iranski dron, koji je ušao u zemlju, i da je gađala iranske mete u Siriji, koje su ga lansirale, javljaju agencije.

U saopštenju se navodi da su se izraelski avioni suočili sa jakom protivvazudušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

U saopštenju se navodi da su piloti povređeni ii evakuisani u bolnicu. Na severu Izraela oglasile su se sirene kao rezultat sirijskog napada.

Eksplozije su mogle da se čuju u regionu u Libanu, u blizini sirijske granice. Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus rekao je da je Iran odgovoran za ovo „teško kršenje izraelskog suvereniteta“.

Vojska navodi da „nadgleda događaja i u potpinosti je spremna za dalje akcije“.

Sirijska državna televizjia citirala je vojnog zvaničnika, koji je rekao da su sirijske odbrambene snage pogodile više od jednog izraelskog aviona, prenosi AP.

Izraelska vojska šaopštila je, međutim, da je samo jedan avion oštećen dok je bio na misiji da pogodi „iransku instalaciju“, koja je lansirala dron iz Sirije čime je negirala navode Sirije da je pogođeno više od jednog aviona, preneo je Rojters.

Počela odmazda Izraela zbog obaranja F-16

Izrael je započeo žestok udar na Damas uznak odmazde za obaranje aviona F16 kod Golana.
Podsećamo, Damask tvrdi da je avion oborila sirijska PVO a Izraelci da je to učinio iranski dron.

Izraelci tvrde da je avion oboren iznad njihove teritorije a ne u Siriji i zatvorili su vazdušni prostor za civilni saobraćaj iznad severa zemlje.

Izraelci tvrde da su u međuvremenu oborili iranski dron a zatim je započeo žestok napad na položaje SAA kod Damaska.

Sirijski mediji javljaju da širom grada odjekuju eksplozije.

Iran se igra vatrom, platiče visoku cenu

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus izjavio je da se Iran „igra vatrom“, jer je ušao dronom u vazdušni prostor Izraela, te je upozorio Iran da će platiti visoku cenu.

On je rekao da je bespilotna letilica koju je Izrael oborio bila „na vojnoj misiji“ tvrdeći da su je „poslale i njome upravljale iranske vojne snage“.

Konrikus navodi da je Izrael u odgovoru na to uništio iransko mesto u centralnoj Siriji, s kojeg je lansirana bespilotna letilica.

Ovaj inicident označava najizrazitije učešće Izraela u Siriji do danas.

Izraelska vojska poručuje da je „spremna za različite scenarije i da će nastaviti da postupa u skladu s procenom situacije“.

Teže ranjen jedan od pilota

Izraelska vojska saopštila je da je teže ranjen jedan od pilota borbenog avion „F-16“ koje se srušio na sever Izraela nakon što je pogođen vatrom protivvazdušne odbrane iznad Sirije.

U saopštenju se navodi da je drugi pilot lakše ranjen.

Izraelski avioni gađali su „iranske mete“ duboko na teritoriji Sirije.

Avioni su gađali mete u Siriji nakon što je iznad Izraela oborena iranska bespilotna letelica.

Alijansa upozorava na posledice napada

Vojna alijansa koja se u Siriji bori na strani predsednika Bašara al Asada saopštila je da će se Izrael od sada suočiti sa „teškim i ozbiljnim“ odgovorom na „terorizam“.

U saopštenju alijansa ističe da su „lažne“ tvrdnje Izraela da je bespilotna letelica ušla u vazdušni prostor te zemlje.

Prema navodima u saopštenju, Izrael je napao bazu sa dronovima u centralnom delu Sirije. Alijansa tvrdi da su dronovi iz baze poleteli u rutinske operacije protiv „Islamske države“ u sirijskoj pustinji.

– U trenutku kada je napad izvršen, letelice su bile iznad grada Sohna u pustinji – dodaje se u saopštenju.

Grad Sohna nalazi se severoistočno od Palmire u centralnom delu Sirije.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …