Home / IZA KULISA / ČETRNAEST MORNARA ŽRTVOVALO ŽIVOT U PODMORNICI KAKO BI SAČUVALI NAJVEĆU RUSKU VOJNU TAJNU

ČETRNAEST MORNARA ŽRTVOVALO ŽIVOT U PODMORNICI KAKO BI SAČUVALI NAJVEĆU RUSKU VOJNU TAJNU

Četrnaest ruskih mornara koji su poginuli u požaru u podmornici zaključali su se s plamenom kako bi sačuvali tajne ovog misterioznog plovila.

Oni su stradali zbog udisanja dima na podmornici „AS-12 Lošarik“, koju je Pentagon opisao kao „sabotažno plovilo“ koje može da uništava podvodne komunikacijske kablove. Identiteti poginulih počeli su da se otkrivaju u sredu, a među njima je i sedam kapetana prvog reda, od kojih su najmanje dvojica nagrađena ordenom „Heroj Rusije“ – vrhunskom vojnom čašću zemlje.

U sredu su iz Kremlja rekli da detalji tragedije neće biti objavljeni jer uključuju tajne podatke.

Incident se dogodio u ponedeljak, saopštilo je Ministarstvo odbrane, ali nije zvanično objavljeno do kasno u utorak. Skoro dva dana kasnije nije bilo ni reči o tome da li je podmornica bila nuklearna. Neki ruski mediji optužili su zvaničnike da su javnosti uskratili detalje i povukli paralele sa nedostatkom zvaničnih informacija tokom kraha sovjetskog nuklearnog reaktora u Černobilju 1986. godine.

– Ove informacije se ne mogu u potpunosti objaviti. Ona spada u kategoriju državne tajne – izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Svi oficiri koji su poginuli pripojeni su „strogo tajnoj“ vojnoj jedinici broj 45707, sa sedištem u Peterhofu, piše ruski list „Kommersant“.

Kapetan prvog ranga Denis Dolonski jedan je od poginulih u požaru, navodi list „Baza“, pozivajući se na vojne izvore. On je bio komandant podmornice „Lošarik AS-12“. Bio je nagrađen ordenom „Heroj Rusije“ pre šest godina za „Arktička i Antarktička istraživanja“.

Druga žrtva je Andrej Voskresenski, koji je bio zet ruskog admirala Vladimira Bederdinova. Bederdinov je 13 godina bio šef Ruskog centra za obuku marinaca u Sosnovom Boru.

Treći kapetan prvog ranga koji je umro na misiji imenovan je kao Nikolaj Filin. On je takođe radio u istoj vojnoj jedinici u Peterhofu i bio je tester vojne opreme u dubokom moru. On je dobio orden „Heroj Rusije“ 2018. godine.

Petoro preživelih je spaseno iz podmornice i odvedeno na lečenje u vojnu bolnicu u zatvorenoj pomorskoj bazi Severne flote Severomorsk. Kod svih je utvrđeno trovanje dimom, kao i potres mozga.

Tela preminulih su dopremljena u istu bolnicu, a podmornica dopremljena u Severomorsk koja se nalazi u Murmansku.

Forenzički stručnjaci sada rade na utvrđivanju tačnog uzroka smrti poginulih mornara.

Zvanična Moskva je uglavnom malo podataka o nesreći iznela u javnost, ali je demantovala izveštaje o eksploziji gasa na brodu. Prethodno su norveške vlasti zadužene za nadgledanje radijacije saopštile da su ih Rusi obavestili o eksploziji gasa u podmornici.

Prema pisanju „Komsomolskaje pravde“, mornari su žrtvovali svoje živote kako bi spasli podmornicu.

Stručnjak za podmornice Igor Mihailov sugeriše da je posada zatvorila odeljenje u kome je izbila vatra, tako da požar i ugljen monoksid nisu išli dalje.

Zvanično, podmornica je bila u misiji merenja dubine u ruskim teritorijalnim vodama, a Moskva nije potvrdila navode da se radi o nuklearnom plovilu.

„Neuhvatljivo plovilo“

Podmornica „AS-12“ važi za jednu od najbolje čuvanih ruskih vojnih tajni. U nju može da stane 25 mornara, a uglavnom plovi kao deo neke veće podmornice. Služi za specijalne operacije u dubokom moru, može da zaroni na dubinu do 3.000 metara, a kreće se brzinom do 30 čvorova, odnosno oko 55 kilometara na sat.

Američka vojska tvrdi da su njene prave namene špijunaža i sabotaža i da je ova podmornica sposobna za uništavanje podvodnih komunikacionih kablova.

Nijedno plovilo do sada nije izazvalo toliko spekulacija kao „Lošarik“. Dugo su Rusi negirali da uopšte postoji takva podmornica, a onda su se 2015. godine njene fotografije sasvim slučajno pojavile u javnosti kada ih je objavio „Top Gear Russia“ magazin.

Podmornica je duga oko 60 metara, a u upotrebi je od 1997. godine.

Inače, nadimak Lošarik je dobila po liku konja iz jednog ruskog crtanog filma za decu.

Check Also

ZAGONETKA 33. PARALELE- NAJVAŽNIJI BROJ MASONA: ŽARIŠTE NLO-A, UBISTVO BRAĆE KENEDI, RAJSKI VRT, ISUSOVA SMRT..

Broj 33 je najvažniji broj masona. Isus Hrist je imao 33 godine kada je umro. …