Home / IZA KULISA / DEFINITVNA TVRDNJA VOJNIH EKSPERATA: MALEZIJSKI AVION SRUŠIO UKRAJINSKI MIG-29

DEFINITVNA TVRDNJA VOJNIH EKSPERATA: MALEZIJSKI AVION SRUŠIO UKRAJINSKI MIG-29

ukrajina mig-29

Rumunski vojni stručnjak, pilot i bivši zamenik komandanta vojnog aerodroma Otopeni, Valentin Vasilesku, predstavio je svoju verziju tragedije malezijskog aviona koji je oboren nad ukrajinskim nebom. Po njegovim rečima, avion je srušen od strane ukrajinskog MiG-29, kojim je najverovatnije upravljao poljski pilot.

Vasilesku pobija teoriju po kojoj je malezijski avion srušio Buk-1M PVO sistem. “Projektil PVO sistema, sa čaurom od 40-70kg, ne eksplodira unutar objekta već 50-100 metara od njega.

Detonacija čaure može da proizvede talas koji bi razbacao deliće velikom brzinom, ali ne može da dovede do uništenja aviona, pogotovo Boinga-777, na male delove kao što se dešava sa 7-10 puta manjim avionima”, kaže stručnjak.

On tvrdi da bi, da je avion pogođen PVO projektilom, posada bila u mogućnosti da upozori kontrolu saobraćaja o situaciji, ali ništa slično nije zabeleženo u registrima.

Avion se, kako pokazuju crne kutije, raspao u vazduhu, što je moguće samo ako je avion padao horizontalno na nos sa visine od 3.000 metara, kada bi dostigao maksimalnu brzinu.

Daglas Beri, istraživač sa Internacionalnog instituta za strateške studije, rekao je kako su ivice dela trupa bile izvrnute ka spolja, što implicira da se eksplozija dogodila unutar aviona, a što je nemoguće ako je avion pogođen projektilom sa detonatorom na blizinu.

Stručnjak napominje da on nije jedini koji tako misli. Gordon Daf, veteran Vijetnamskog rata koji je trenutno bezbednosni konsultant, veruje da malezijski Boing nije mogao biti oboren PVO projektilom ili projektilom iz drugog aviona.

On smatra da je uzrok najverovatnije bila eksplozija u samom avionu, ali da je svakako postojao pakleni plan za obaranje aviona. Kanadski stručnjak, Majkl Bokjurki, je u svom izveštaju napisao da je deo trupa istačkan rupama sličnim šrapnelima mitraljeza, te da veruje da je Boing MH-17 oboren od strane manjeg oružja ili artiljerije nekog borbenog aviona.

Stručnjak je aludirao na izveštaj novinarke BBC-a, Olge Ivzine, od 23. jula 2014. godine koji je kasnije cenzurisan. Izveštaj je sadržao svedočenja stanovnika iz regije Donjeck koji su potvrdili prisustvo još jednog aviona u vazduhu tamo gde se dogodila katastrofa.

Poručnik-general Andrej Kartopolov je na konferenciji za novinare 21. jula 2014. godine napomenuo da je, u momentu kada je Boing nestao sa radara, radar registrovao drugi avion, najverovatnije Su-25.

Ipak, rumunski stručnjak ne veruje da je to bio ukrajinski Su-25 jer on ne može da dostigne visinu od 3.000 metara, najviše zbog toga što ukrajinski piloti nisu prošli kroz adekvatnu obuku, ali i zbog tehničkih nesavršenosti Su-25. Vasilesku je naglasio da radar jednako detektuje Su-25 i MiG-29, jer imaju identičnu reflektujuću površinu. MiG-29 je lako mogao da dostigne visinu Boinga-777.

Vasilesku je dodao da je ukrajinski MiG-29 naoružan sa mitraljezom GSh-301 koji ostavlja savršeno okrugle tragove na svojim metama, zaključujući da je ovo mnogo verovatniji slučaj nego da je avion pogođen projektilom. On negira mogućnost postojanja projektila iz drugog aviona jer tada ne bi bila uništena pilotska kabina, kao što je slučaj kod Boinga-777, već bi bio uništen motor aviona, s obzirom da projektili iz aviona uglavnom imaju toplotno navođenje.

Rumunski ekspert je naveo da su poljski vojni piloti najbolje obučeni u jugoistočnoj Evropi, te da su upoznati sa vazdušnim prostorom iznad Ukrajine. Poljske vazduhoplovne snage poseduju 31 Mig-29 avion, od kojih su 16 opremili izraelski specijalisti.

(Web-tribune.com)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …