Home / IZA KULISA / DELFINI MOGU SVOJIM SONARIMA VIDETI FETUS U STOMAKU TRUDNE ŽENE ILI TUMOR U BOLESNOM ČOVEKU

DELFINI MOGU SVOJIM SONARIMA VIDETI FETUS U STOMAKU TRUDNE ŽENE ILI TUMOR U BOLESNOM ČOVEKU

Delfini su morski sisari i naučnici su nedavno otkrili njihove nove sposobnosti koje su svojstvene samo ljudima i tehnologiji. Oni su rešavali jednostavne matematičke zadatke, spašavali utopljenike, branili ljude od morskih pasa, dokazujući da su zaista jedna od najnaprednijih i najpametnijih životinjskih vrsta.

Britanski naučnici su objavili istaživanje koje pokazuje da delfini koriste lična imena u svakodnevnoj komunikaciji. Morski biolozi su mislili da oni to mogu, ali nisu imali dokaz. Studija koju je obavio tim naučnika iz univerziteta St. Andrews to potvrđuje. Delfini odgovaraju na predstavljanje drugih delfina ponavljajući svoja i druga imena, imaju isti način početne komunikacije koju koriste kada se odvoje jedni od drugih ili ako nisu komunicirali neko vreme.

Vincent Janik, voditelj studije je izjavio: “Delfini koriste zvukove za razne stvari, npr. kada se mame sretnu ponovo sa svojom decom; kako bi sebi dali imena koja koriste u velikim grupama za predstavljanje ostalima. Kad god se sastanu, oni koriste neku vrstu prozivke dok se ne jave svi pripadnici grupe.”

Naučnici su izvršili jedno istraživanje. Koristili su grupu od 150-180 delfina na obali Škotske. Snimali su zvukove za koje su mislili da su njihova lična imena i, pomalo izmenjene, puštali ih preko zvučnika drugoj grupi delfina koji su prepoznali individualne zvižduke. Najzanimljivije je što su nakon toga oni krenuli prema poznatom brodu ponavljajući zvukove koje su čuli, ali i izmišljajući nove nakon susreta sa drugim delfinima.

Delfine, čak i divlje delfine, a naročito mame delfine i trudne delfine, posebno privlače trudnice, možda zbog mogućnosti detekcije fetusa. Oni prave razliku između trudne žene i one koja to nije.

Delfini koriste prirodni sofisticirani sonar pomoću kog lociraju plen i nalaze ga iako je skriven. Njihov sonar naučnici smatraju preciznijim od osećaja koji imaju slepi miševi. Za delfine se smatra da daju preciznu sliku kao magnetna rezonanca.

Određena oprema može da prepozna delfinov ultrazvuk koji ima mogućnost da prodre u organsku i neorgansku materiju pa delfini mogu da prepoznaju oblik fetusa i otkucaje srca nerođenih beba.

Kada su u blizini trudnica delfini proizvode brze i visoke tonove koji se razlikuju od uobičajenih. Oni okreću glavu prema trbuhu trudnice i ostaju tako nekoliko sekundi. Svojim sonarima mogu pregledati jedni druge ispuštajući zvukove slične škripanju vrata.

Delfini mogu da „osluškuju“ srca plivača u neposrednoj blizini, mogu da prepoznaju svoj odraz u ogledalu, svoje trenere, sprijateljuju se sa ljudima i vole se igrati sa njima.

Delfini se ne rađaju sa ovim sposobnostima već kao što ljudske bebe uče govor, čitanje i pisanje tako i delfinii kao bebe znaju da brbljaju, plaču za mamom i smeju se, a vremenom uče sve sposobnosti.

Lori Marino, naučnica iz Atlante koja istražuje životinjsku inteligenciju, izjavila je kako joj je teško da prihvati činjenicu da delfini mogu da dijagnostifikuju rak, tumore i druge bolesti.

Nedavno obavljena studija naučnika iz Čikaga je otkrila da delfini mogu da prepoznaju svoje prijatelje i poznanike čak iako ih nisu videli 20 godina.

Do sada, slonovi su smatrani životinjama koje imaju dugo pamćenje, ali kako kaže Džejson Bark, učesnik studije: „ Izgleda da dugo pamćenje koristi veći broj životinjskih vrsta, odnosno sve razvijene društvene životinje, poput majmuna, slonova pa čak i lavova.

Slonovi mogu prepoznati poznanike koje nisu videli 10 godina, majmuni posle nekoliko godina.

Delfini mogu i posle 20 godina što pokazuje studija u kojoj su grupi delfina puštana imena njihovih bližnjih kao i onih koje nikada nisu sreli, a oni su reagovali samo na zvižduke svojih bližnjih. Bark je izjavio da su ga delfinske sposobnosti ostavile bez teksta.

Studija je takođe pokazala da delfini stvaraju društvene mreže koje liče na one koje stvaraju ljudi. Biolog, Dženet Man, smatra da oni nisu jedini, već da to rade i kitovi, slonovi, majmuni i druge životinjske vrste koje odlikuje duže pamćenje.

Indija je, sredinom ove godine, proglasila delfine „Ne ljudskim osobama“ čime je zabranila da se drže zatvoreni u zabavne svrhe. Sa ovim zakonom oni imaju posebna prava koja su slična ljudskim. Ponovo je aktuelna i peticija „Deklaracija o pravima kitova, delfina, foka i sličnih životinja,“ koja zabranjuje njihov lov, zatvaranje i uništavanje.

(Web-tribune.com)

POGLEDAJTE KAKO DELFINI SKENIRAJU LJDSKE ORGANE:

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …