Home / SPEKTAR / NADPRIRODNE MOĆI: ČUDOTVORNI PLOD HILANDARSKE LOZE STARE 800 GODINA, NIKLE IZ GROBA STEFANA NEMANJE, LEČI NEPLODNOST!

NADPRIRODNE MOĆI: ČUDOTVORNI PLOD HILANDARSKE LOZE STARE 800 GODINA, NIKLE IZ GROBA STEFANA NEMANJE, LEČI NEPLODNOST!

Mnogi bračni parovi smatraju da su im u dobijanju potomstva pomogli korišćenje hilandarske loze i molitve.


Prema predanju ova loza izrasla je pre 800 godina na mestu na kome se nalazio grob Stefana Nemanje – Svetog Simeona, čije su mošti 1207. godine prenete u manastir Studenica i pripisuju joj se natprirodne moći.

– O tome govori manastirska arhiva koja je prepuna svedočenja i zahvalnica ljudi koji su imali probleme sa neplodnošću i potom dobili potomke – svedoči Rade Bakračević, režiser iz Maribora, koji se upravo vratio sa Svete Gore i list ove svete loze poneo u Sloveniju jednoj porodici, pišu “Večernje novosti”.

– Loza Svetog Simeona je zaštićena pletenom žicom, a podignut je i drveni venjak na kojem se raširio zeleni grm pun grozdova – kazuje monah Dositej. – To je jedno od čuda. Nije važno koliko je ta loza zaista stara, ali začuđuje da toliko obilat rod daju samo dva izdanka, koja su raspuknuta. Puzavica sa čudotvornim plodom izlazi iz zida crkve. Svaki njen satruli list se skuplja u spremištu, iza vratanaca, pod sarkofagom kojim je zaštićena. Svako zrno ploda je relikvija.

I turski paša je smatrao da je loza čudotvorna. Njegova žena je koristila lozu i, iako se mislilo da je nerotkinja, rodila mu je naslednika. Paša je zbog toga poklonio ogromnu zemlju Hilandaru.

Prema predanju u jedno “sledovanje” spadaju tri zrna grožđa i jedno parče od orezane loze. Ovo se parče stavlja u litar osvećene vode, koju oba supružnika piju pre svakog jela četrdeset dana. Potom suprug uzima jedno zrno grožđa, a supruga preostala dva.

Za ovih četrdeset dana supružnici treba da jedu samo posnu hranu, da čine svakodnevno po pedeset poklona, dvadeset pet ujutru s molitvom: “Gospode Isuse Hriste, sine Božiji, pomiluj nas”, i dvadeset pet uveče sa molitvom: “Prepodobni oče Simeone, moli Boga za nas”. Za to vreme supružnici treba da se uzdržavaju od svoje bračne postelje.

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …