Home / SPEKTAR / PARADOKS: GLOBALNO ZAGREVANJE UVEĆAVA NIVO LEDA NA ANTARKTIKU

PARADOKS: GLOBALNO ZAGREVANJE UVEĆAVA NIVO LEDA NA ANTARKTIKU

Globalno zagrevanje je okrivljeno za „nepovratno povlačenje“ glečera na zapadnom Antarktiku. Ali sad naučnici tvrde da zagrevanje planete paradoksalno prati povećanje ledene površine na Južnom polu.

Oni kažu da je ledeni pokrivač antarktičkog mora, snimljen ove nedelje, dostigao rekordnu površinu od 815.448 kvadratnih milja (1.312.000 kilometara kvadratnih), iznad svoje normalne povšine.

Naučnici veruju da je pomeranje izazvano topljenjem vode u dubni i ponovnim zaleđivanjem na površini. „Osnovni razlog za to je prirodno kretanje Južnog okeana – voda se zagreva na visokim južnim geografskim širinama od voda koje dolaze iz ekvatorijalnog dela okeana, koje menjaju hladnije vode koje dolaze sa južnije strane, što prouzrokuje gubitak leda,“ rekli su Mark Sereze, direktor centra za posmatranje snežnih i ledničkih aktivnosti i Harold Amber, dok su komentarisali vremenske prilike.

Međutim, kako je navedeno u blogu gospodina Ambera, NASIN naučnik Volt Majer je rekao da rast antarktičkog morskog leda je manje značajan od opadanje nivoa leda u arktičkom moru, prilikom procene klimatskih promena.

Prošle godine ekipa iz holandskog meteorološkog zavoda je utvrdila da sveža voda iz otopljenog leda ima manju gustinu od morske slane vode. Ovo znači da se voda skuplja i akumulira u gornjim slojevima okeana gde se zamrzava tokom letnjih meseci.

Okružen Severnom Amerikom, Grenlandom i Evroazijom, arktička ledena ploča koja pluta okeanom nije kopno. Ona je izgubila veliki deo starijeg, debljeg leda tokom poslednjih 30 godina, što je dokaz da je ledena ploča ranjiva na porast zagrevanja.

Antarktik, je međutim kontinet okružen otvorenim vodama koje omogućavaju da se mora tokom zime zalede, što omogućava da se tokom sezone topljenja led otapa u manjoj meri.

Holandski izveštaji su utvrdili da se i pored povećanja ledene površine svake zime, ukupna masa leda oko Antarktika smanjuje zbog otopljavanja leda ispod površine.

U maju, NASA naučnici su rekli novinarima da je ogroman glečer u zapadnom delu Antarktika u procesu nepovratnog otapanja zbog globalnog zagrevanja, što može podići nivo mora vekovima. Za nekoliko stotina godina nivo more bi se mogao dići za 4-12 stopa (1,2 do 3,6 metara) u odnosu na sadašnji nivo mora.

Antarktička ledena ploča je nestabilnija nego što se verovalo, i otapanje je počelo 5.000 godina ranije u odnosu na prve procene. Studija u maju je pokazala da skupljanje ogromnih ledenih površina u osam različitih perioda između pre 20.000 i 9.000 godina izazvalo nagli porast nivoa mora. Tokom jednog perioda pre 14.600 godina topljenje je obuhvatilo toliko glečera da je nivo mora porastao za 2 metra tokom samo 100 godina.

Do sada se mislilo da to nije počelo do pre 14.000 godina.Rezultati nam pružaju prvi jasan dokaz o toplenju u antarktičkoj oblasti koji omogućuje da se predvidi budućnost regiona. Takođe, dobili smo izveštaje da je destabilizacija zapadnog dela Antarktika već počela i da će verovatno biti nezaustavljiva.

Studija je sprovedena od strane međunarodnog tima istraživača iz Nemačke, Australije, Kanade i Havaja. Period naglog porasta broja plutajućih ledenih bregova ukazuje da se ledeni bregovi sve više otcepljuju od antarktičke ledene ploče.

(Web-tribune.com)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …