Home / IZA KULISA / DETROIT- AMERIČKI ČERNOBILJ: U CENTRU NEOLIBERALIZMA DOGODILA SE APOKALIPSA! (VIDEO)

DETROIT- AMERIČKI ČERNOBILJ: U CENTRU NEOLIBERALIZMA DOGODILA SE APOKALIPSA! (VIDEO)

Prvi kratki dokumentarni film u produkciji Fonda Svetozar Miletić.

Film baca svetlo na nedovoljno istraženu i javnosti u Srbiji uglavnom nepoznatu sudbinu Detroita, grada u SAD.

Detroit je od nekadašnjeg industrijskog mišića SAD i grada sa najvećom i najdužom, industrijskom proizvodnjom u autoindustriji, postao grad duhova, razoren, napušten i zaboravljen. Odnosno, grad je žrtva neuspelog neoliberalnog eksperimenta.

Kako bi vešto sakrili razmere kataklizme, američka vlada osmislila je koncept „urbane poljoprivrede“. Koncept koji promoviše korišćenje praznih parcela u gradu za uzgajanje poljoprivrednih kultura.

Ovo je u stvari iznuđen potez, koji se u Detroitu sveo na čisto preživljavanje za ono malo stanovništva koje je u gradu ostalo, a ne kao neki novi, napredni stil života, kako se to na zapadu želelo prikazati.

Istina je, da se nekada ogromni, moderni, industrijski grad takoreći vratio 10.000 godina unazad, na sam početak poljoprivredne revolucije.

U centru neoliberalizma u SAD, dogodila se kataklizma koja se najkraće i najslikovitije može opisati kao: DETROIT- AMERIČKI ČERNOBILj.

O Fondu Svetozar Miletić:

Fond Svetozar Miletić osnovan je 2015. godine. Svoju misiju pre svega, vidimo u demistifikaciji stvarnosti i borbi za očuvanje nacionalnog identiteta.

Svojim čitaocima želimo da približimo teme o kulturi, istoriji, važnim društvenim pitanjima od nacionalnog značaja, kao i da sagledamo važna geopolitička kretanja u savremenom svetu.

Naš tim sastavljen je pretežno od studenata sociologije, svršenih sociologa i profesora sociologije, pa nam je „čitanje društvene stvarnosti“ i profesionalni poziv.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

NEOBJAŠNJIVA MISTERIJA MESTA U GRČKOJ GDE SE TELEFONI GASE, A VODA KAPLJE NAOPAKO (VIDEO)

Već na ulazu oseti se čudna energija koja ne dolazi s ovog sveta, ispričao je …