Home / IZA KULISA / DIREKTIVA „GROM 3“: SVE SPREMNO ZA NAPAD NA NATO! KONTRAUDAR NAŠE VOJSKE! ČEKAO SE JEDAN USLOV!

DIREKTIVA „GROM 3“: SVE SPREMNO ZA NAPAD NA NATO! KONTRAUDAR NAŠE VOJSKE! ČEKAO SE JEDAN USLOV!

U ratnom dnevniku generala Nebojše Pavkovića, komandanta Treće armije vojske Jugoslavije, general Pavković je pisao o direktivi „Grom 3“ za odbranu Jugoslavije od moguće NATO agresije, a koju je doneo Generalštab VJ 16. januara 1999. godine.

Vojska Jugoslavije je, a što se na osnovu dnevnika može videti, detaljno proučila sve modifikacije kojima NATO može izvršiti agresiju, a pre svega se direktiva odnosi na područje Kosova i Metohije.

Direktiva „Grom 3“ doneta je dan posle slučaja „Račak“ i predviđa da bi NATO mogao nasilno dovesti jednu brigadu iz Makedonije na prostor Kosova i Metohije, a sa ciljem daljih pritisaka na SRJ da dozvoli prisustvo NATO snaga na svojoj teritoriji.

Ciljevi NATO-a bi bili i podrška albanskim teroristima, sprečačvanje dejstva srpske vojske i policije, kao i dovođenje naših jedinica u južnu srpsku pokrajinu, a u svrhu pojačanja.

NATO je, prema tadašnjim informacijama Generaštaba VJ, planirao da na Kosovo dovede i četiri obučene brigade sa područja Albanije (sa od 4.000 do 6.000 boraca). Pomoć NATO paktu pružale bi i 9 do 12 brigada albanskih terorista sa Kosova i Metohije, a koji su brojili 10.000 do 15.000 ljudi).

Kao podršku akciji, NATO bi na raspolaganju imao i 420 aviona u Italiji i oko 40 ratnih brodova, koji su bili naoružanih sa oko 160 krstarećih projektila. Uz sve to, NATO je imao i helikoptere i nosače aviona u Sredozemnom moru i na Jadranu.

NATO trupe bi na Kosovo i Metohiju došle kombinovano – kopnenim i vazdušnim putem.

Sa oko 20 helikoptera, NATO bi mogao da dovede 800-900 ljudi u prvom talasu, dok bi u drugom talasu NATO doveo 600-700 boraca sa 15 helikoptera. Helikopteri bi mogli da sleću na 4 lokacije, a to su: Dulje, Drenica, Podujevo i Aerodrom „Slatina“. U direktivi se jasno navode i moguće rute kopnene invazije.

Direktiva „Grom 3“ predvidela je i kako sprečiti scenario izvazije NATO trupa na SRJ.

Treća armija VJ bi, u sadejstvu sa snagama RV i PVO, sprečila dovođenje NATO trupa iz Skoplja, Kumanova i Tetova, kao i zatvorila pravce za dolazak albanskih boraca iz Albanije, te blokirala već prisutne teroriste na području Kosova i Metohije.

Uz sve to, zadatak Treće armije bi bio i da zaštiti objekte i snage, kao i da obezbedi prohodnost komunikacija.

General Pavković istakao je da je veliki problem to što su predviđeni zadaci ograničeni Sporazumom sa OEBS-om.

On je upozorio da je najbitnije da se predviđeni planovi za sprečavanje invazije izvrše pravovremeno, a u suprotnom ishod bi bio siguran poraz.

U prevodu, ne bi vojska Jugoslavije mogla sprečiti NATO ako bi zadatke iz direktive „Grom 3“ počela izvršavati po otpočinjanju invazije, ubeđen je Pavković, već je sve trebalo biti preventivno odrađeno.

Pavković je napisao da je VJ bila sigurna da NATO neće izvesti udare iz vazduha dok je misija OEBS-a na Kosovu i Metohiji.

Detaljne informacije o direktivi „Grom 3“ i analize generala Pavkovića možete pročitati u nedavno izdata četiri toma dnevnika pod nazivom „Treća armija sedamdeset osam dana u zagrljaju „Milosrdnog anđela“, koja je izdata u izdanju Medija centar „Odbrana“, u okviru edicije „Ratnik“.

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …