Home / IZA KULISA / DR DRAGAN PETROVIĆ OTKRIVA ZAŠTO JE RIMSKI PAPA DAO KRUNU KARLU VELIKOM IAKO JE Vizantija bila naslednik Rimskog carstva? (VIDEO)

DR DRAGAN PETROVIĆ OTKRIVA ZAŠTO JE RIMSKI PAPA DAO KRUNU KARLU VELIKOM IAKO JE Vizantija bila naslednik Rimskog carstva? (VIDEO)

U novoj epizodi „Male škole geopolitike“ u produkciji „HelmCasta“, dr Dragan Petrović govorio je o zapadnoj Evropi od pada Zapadnog Rimskog carstva do renesanse.

Petrović je analizirao poslednji period Zapadnog Rimskog carstva i dešavanjima nakon njegovog formalnog prestanka postojanja i opadanja stepena razvoja.

On u emisiji objašnjava kako je u novonastalom stanju došlo do jačanja rismskog patrijarha koji je bio samo jedna od patrijaršija hrišćanske crkve. Pokušajima Istočnog Rismskog carstva (Vizantije) da povrate teritorije i razlozima zašto vojni uspesi nisu uspeli dugoročno da se održe.

Petrović se bavi i nastankom zapodnoevropskih država, njihovim dinastijama i kako je Karlo Veliki dobio krunu od rimskog patrijarha (pape) iako je i dalje postojalo Istočno Rimsko carstvo.

Emisija se bavi i krstaškim ratovima i drugim geopolitički važnim događajima koji su se događali tokom srednjeg veka.

Pogledajte video:

 

Check Also

POČINJE IZVLAČENJE NEMAČKIH BRODOVA POTOPLJENIH 1945. KOD NEGOTINA – PUNIH OPLJAČKANOG BLAGA IZ RUSIJE

Projekat izvlačenja oko 200 nemačkih brodova potopljene nemačke flotile iz Drugog svetskog rata u Dunavu …