Home / IZA KULISA / DUNAV PLAVI SRBIJU, BEOGRAD ĆE BITI POD VODOM: STRUČNJAK OTKRIVA MISTERIJU MAPE ZBOG KOJE SVI PANIČE (FOTO)

DUNAV PLAVI SRBIJU, BEOGRAD ĆE BITI POD VODOM: STRUČNJAK OTKRIVA MISTERIJU MAPE ZBOG KOJE SVI PANIČE (FOTO)

Otapanje večnog leda je česta tema u javnosti, posebno kada je reč o fatalnim posledicama ovog prirodnog procesa, koji se konstantno odvija. Na „Redditu“ je jedan korisnik objavio mapu koja prikazuje koji gradovi Balkana bi bili potopljeni kada bi došlo do otapanja leda na globalnom nivou.

Ta mapa pokazuje tokove koji bi Dunavom došli od Crnog Mora, preko Rumunije, Bugarske i Srbije. Prema ovom prikazu pod vodom bi se našli gradovi: Bukurešt, Ruse, Vidin, Smederevo, Negotin, Kladovo, pola Beograda.

Mnogi su se zabrinuli i postavljali su koordinate svog grada, kako bi utvrdili može li ga potpuni potop uništiti.

– Klimatske izbeglice biće najveći problem čovečanstva u narednih 100 godina. Stotine miliona ljudi će ostati bez svojih gradova, država… – stoji u jednom komentaru.

Još jedan korisnik komentarisao je kako se svetske sile spremaju za mogući ovakav scenario, napisavši „Njujork već sad ima plan da diže zid koji bi ih čuvao od potopa. Mnogo je visoka cena nekretnine na Menhetnu. Problem je što im treba 30 godina da se završi gradnja“.

ŠTA BI SE POTOPILO U HRVATSKOJ?

U istoj ovoj diskusiji povelo se pitanje i šta bi bilo potopljeno u Hrvatskoj, kada bi se večiti led otopio, a nivo Crnog mora porastao.

– Pod vodom bi nestali svi prigradski gradovi, plus pola Istre – napisala je jedna korisnica.

Ona je dodala da bi u tom slučaju pod vodom bila cela Holandija, Danska, pola Nemačke i Berlin, Hamburg, London i Venecija.

NAUČNICI IPAK KAŽU DRUGAČIJE

Ispod same mape povele su se različite diskusije, a da bismo proverili da li je u praksi moguće da dođe do ovakvog scenarija, razgovarali smo sa Draganom Mihajlovićem, direktorom odeljenja hidrogeologije iz Geološkog zavoda Srbije.

– To su potpune neistine. Praktično je nemoguće da dođe do potapanja Beograda, ako se uzme u obzir da je nivo mora na nultoj tački, a Beograd na 360., znate li koja količina vode je potrebna za to? Kao ni drugih gradova. Dakle, netačno je da bi otapanje leda dovelo do ovakvih scenarija, koji su navedeni na toj mapi – rekao je Mihajlović.

(Telegraf)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …