Home / IZA KULISA / HEROJ MILENKO PAVLOVIĆ: NJEGOVE POSLEDNJE REČI I DANAS PONOSNO ODJEKUJU: „MAJKU VAM DEČJU, NEĆETE VI DA GINETE, JA ĆU!” (VIDEO)

HEROJ MILENKO PAVLOVIĆ: NJEGOVE POSLEDNJE REČI I DANAS PONOSNO ODJEKUJU: „MAJKU VAM DEČJU, NEĆETE VI DA GINETE, JA ĆU!” (VIDEO)

Osamnaest godina prošlo je od pogibije potpukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko avijacijskog puka, koji se žrtvovao kako bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti koja ga je čekala u neravnopravnoj borbi sa NATO lovcima.

milenko-pavlovic

Tog 4. maja 1999. godine, Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita Mig-a 29 koji se spremao da poleti sa aerodroma Batajnica.

„Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!”, urlao je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama NATO lovaca i bombardera.

Dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: “Imaju me!”. Njegov avion nestao je sa radara, a delovi MiG-29 kojim je pilotirao pali su na zemlju u blizini sela Petnica.

Pavlović se nije katapultirao. Šanse da preživi ovaj neravnopravan sukob nisu postojale. Odmah po samom poletanju, otkazao mu je generator naizmenične struje, čime je praktično ostao “slep”, jer mu nije radio radar.

Čak i da mu je radar bio ispravan, njegov domet bio je upola manji od dometa radara kojim su bili opremljeni NATO lovci.
NATO rakete imale su tri puta veći domet od njegovih.

Zato holandski piloti u svojim F-16 nisu ni morali da uđu u jugoslovenski vazdušni prostor, već su iz rejona Tuzle lansirali tri rakete koje su pogodile Pavlovićev MiG-29.

Neposredno pre obaranja, na pitanje iz operativnog centra da li vidi neprijateljski avion odgovorio je: „Vidim ih, ali vide i oni mene!”
Ubrzo je njegov avion pogođen.

Milenko Pavlović je rođen 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju „ Maršal Tito” u Mostaru, apotom Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Komandant 204 lovačko avijacijskog puka postao je 1998. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

Bio je to poslednji Milenkov let, ali i poslednji let jugoslovenske avijacije do kraja NATO agresije. Bio je to i poslednji od 11 uništenih MiG-ova 29 (šest u vazduhu i pet na zemlji).

Prvog dana bombardovanja katapultirala su se iz pogođenih aviona dva pilota.

Dva dana kasnije, 26. marta iznad Bijeljine poginuo je major Zoran Radosavljević.
Potom, po naređenju Komande ratnog vazduhoplovstva u susret neprijateljskim formacijama poleteo je samo jedan MiG 29.

Pavlović je sahranjen 6. maja na Bežanijskom groblju. Za svoja dela nikada nije proglašen herojem. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

Svake godine 4. maja u znak sećanja na Milenka Pavlovića rodbina i poštovaoci polože vence na spomenike u Valjevu i selu Bujačić gde je pao njegov avion, piše RTS.

Dokumentarni film „Let u smrt“ o pilotu „miga 29“ Milenku Pavloviću, komandantu 204. lovačkog avijacijskog puka urađen je u produkciji Informativnog programa RTS-a, 2006. godine. Autor je Slađana Zarić, a reditelj Boban Simojlović. Možete g apogledati na sledećoj stranici.

Ovo je priča ne samo o heroju koji je 1999. godine poginuo braneći nebo rodnog Valjeva nego i o velikom čoveku koji je svesno otišao u smrt kako bi zaštitio svoje kolege i prekinuo besmisleno žrtvovanje pilota i avijacije.

Pogledajte video:

(Blic, Rts)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …