Home / IZA KULISA / IZGUBLJENI GRAD I JEDNA OD NAJVEĆIH PIRAMIDA NA PLANETI PRONAĐENI U KINI -OTKRIVENA JEZIVA TAJNA

IZGUBLJENI GRAD I JEDNA OD NAJVEĆIH PIRAMIDA NA PLANETI PRONAĐENI U KINI -OTKRIVENA JEZIVA TAJNA

U Kini je napravljeno senzacionalno otkriće. Arheolozi su otkopali grad star 4.500 godine u kom se nalazi stepenasta piramida visne oko 70 metara i prostire se na neverovatnih 25 hektara na svojoj osnovi.
Ovo otkriće je objavljeno u Journal Antiquity.

Stručnjaci kažu da je piramida bila ukrašena brojnim neobičnim simbolima; sadržala je simbole očiju kao i “antropomorfne,“ ili delom-ljudske, delom-životinjske oblike lica.

Štaviše, figure “su možda obdarile ovu stepenastu piramidu sa posebnom religijskom snagom i dodatno ojačale opšti vizuelni utisak kod njene velike publike,“ objasnili su arheolozi u Journal Antiquity.

Piramida se nalazi u centru onoga što stručnjaci nazivaju Šimao, ogromno arheološko mesto čije je originalno, drevno ime ostalo misterija za stručnjake.

Uprkos činjenici da je postojanje Šimao već neko vreme poznato, bilo je potrebno nekoliko godina iskopavanja kako bi se konačno razotkrile neke od njegovih misterija.

Izgleda da svako novo otkriće pokreće još više pitanja o civilizaciji koja je cvetala u “Šimau“ pre više od 4.300 godina, mnogo pre izgradnje Velikog zida, čiji prvi temelji datiraju od pre 2.700 godina.

Impresivno, na svom vrhuncu, veruje se da je ovaj drevni grad obuhvatao površinu od 400 hektara, što ga čini jednim od najvećih na svetu, napisali su arheolozi.

Čini se da je piramida ovog “izgubljenog drevnog grada“ jedna od najvećih piramida na površini planete. Međutim, za razliku od meksičkih ili egipatskih, piramida Šimaa se nije koristila kao hram ili grobnica, već kao punopravna citadela.

Piramida je imala 11 masivnih terasa koje su bile okupirane svim vrstama čerpić zgrada koje su najverovatnije služile za smeštaj viših klasa, sveštenika, vojske, kao i bogatih trgovaca.

Istraživači su u svojoj studiji napisali da su na vrhu piramide postojale “ogromne palate izgrađene od zemlje, sa drvenim stubovima i krovnim pločama, ogromnim rezervoarom vode i kućnim ostacima vezanim za svakodnevni život.“

“Dosadašnji dokazi sugerišu da kompleks stepenaste piramide nije funkcionisao samo kao stambeni prostor za vladajuću elitu Šimaa, već i kao prostor za zanatsku ili industrijsku proizvodnju,“ napisali su arheolozi u studiji.

Zidovi ove veličanstvene piramide su pomogli arheolozima da shvate mnogo toga o drevnom gradu. Istraživači objašnjavaju da je nekoliko kamenih zidova sa bedemima i kapija podignuto oko piramide i grada.

Arheolozi kažu da su se “na ulazu u stepenastu piramidu nalazili sofisticirani odbrambeni zidovi, čiji dizajn ukazuje na to da su imali za cilj da pruže i odbranu i vrlo ograničen pristup.“

Ali, pored iskopavanja jedne od najneverovatnijih i masivnih piramida na planeti, stručnjaci su naišli i na nekoliko jama ljudskih žrtava.

“Sa spoljašnje strane istočne kapije, na samom spoljnom zidu, pronađeno je šest jama koje sadrže odsečene ljudske glave,“ napisali su arheolozi.

Morfološka analiza ljudskih ostataka ukazuje na to da su žrtve možda bile povezane sa stanovnicima Žukaigoua, što bi dalje moglo ukazivati na to da su one odvedene u Šimao kao zarobljenici tokom širenja vladavine Šimao,“ objasnila je studija.

(Webtribune.rs)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …