Home / IZA KULISA / KAKO JE FUNKCIONISAO „BALKANSKI KARTEL“ IZNAJMLJIVALI VILE PO ŠPANIJI, PARE PRALI PREKO FUDBALERA, PORUKE RAZMENJIVALI NA NOVČANICAMA, ALI NISU ZNALI JEDNU STVAR

KAKO JE FUNKCIONISAO „BALKANSKI KARTEL“ IZNAJMLJIVALI VILE PO ŠPANIJI, PARE PRALI PREKO FUDBALERA, PORUKE RAZMENJIVALI NA NOVČANICAMA, ALI NISU ZNALI JEDNU STVAR

Nakon ponovnog hapšenja Darka Šarića, ne prestaje da se piše o umešanosti balkasnke mafije u krijumčarenju narkotika od Južne Amerike do Evrope, a ta mreža se sve više raskrinkava.

U svetskim medijima je prošle godine kao „bomba“ odjeknula vest da je na dva kontinenta u 8 država izvedena spektakularna međunarodna akcija u kojoj je uhapšena 61 osoba i zaplenjeno je više od 4 tone kokaina.

Dvadeset i tri osobe su radile za „Balkanski kartel“ i „kavački“ klan. Ključna osoba za pomenute klanove bio je Nebojša Prelević Nebo (50), zadužen za logistiku, a način na koji je grupa funkcionisala je – filmski.

Imali su lažna dokumenta, komunicirali preko novčanica, prali pare preko prodaje kolumbijskih fudbalera, menjali lokacije, vozili skupa kola i odsedali u elitnim hotelima. Međutim, nisu znali da ih sve vreme prate.

Inače, osim Beranca – Nebojše Prelevića koji je živeo u Novom Sadu, tada su uhapšeni i J. J. (57) Srbin koji je živeo u Španiji, potom R. B. (33) i M. M. (34) iz Beograda, kao i S. P. iz Ćuprije.

– Ovu organizaciju činile su uglavnom osobe iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Sastajali su se često, ali bi ti sastanci trajali kratko i uvek su bili na skroz drugim lokacijama. To su bili luksuzni restorani, hoteli, a dolazili su sa skupim kolima. Svi pripadnici kartela su u Španiji na raspolaganju imali sve najluksuznije – kaže tamošnja policija.

Oni navode da je njihov finansijski tok bilo lako pratiti jer su pare prali preko fudbalskih klubova.

– Zahvaljujući radu koji je DIPOL obavio u Kolumbiji saznalo se kako su oni povezani sa svetom fudbala. Prodajom određenih igrača praćen je trag pranja para koji su stekli trgovinom drogom – navode iz istrage.

GEA počela istragu

Policijska istraga počela je 2018. godine, kada je otkrivena jedrilica u kojoj su putovala dva hrvatska državljanina i jedan Amerikanac. U taj brod se ukrcala GEA, Grupa za specijalne operacije Nacionalne policije, čiji su agenti našli 1,4 tone kokaina. Istraga se nastavila krajem 2019. godine kada je jedan od najvažnijih članova organizacije ponovo „snimljen“ kako se sprema za novo krijumčarenje kokaina.

Tada se istraga usmerila ka Nebojši Preleviću koji je bio ključna osoba za „Balkanski kartel“. On je prvo bio stacioniran u Malagi, a najčešće je putovao u Madrid i Barselonu, kao i u Srbiju, Mađarsku i Sloveniju.

Probali da utovare 1.350 kilograma „belog“ na brod sa obale u Kolumbiji

Osobe sa vrha ove organizacije nisu učestvovale u „prljavim“ poslovima. On su radili na organizaciji, na čijem je čelu za „Balkanski kartel“ bio pomenuti Nebo.

Tada im je propao plan sredinom 2020. godine da sa obale u Kolumbiji utovare 1.350 kilograma na brod. Kartelu nije bilo jasno „gde je zapelo“, pa su se pritajili. Međutim, u tom trenutku saznalo se da posluju i sa Italijom sa kojom su bili u pregovorima za pošiljku.

Kokain od Brazila do Španije

Nakon što su se malo smirili, ponovo su se aktivirali krajem 2020. godine. Tadašnji plan je bio da prevezu 1.250 kilograma kokaina od Brazila do Španije, tačnije Katalonije. Zbog ove isporuke sastajali su se u Madridu, ali su konekcije otišle i do Dominikanske Republike.

Navodno, Nebojša i još jedna osoba našli su se na Dominikani kako bi sve dogovorili, a potom se ta druga osoba vratila u Dubai u kojem živi glavni šef – Edin Gačanin, zvani Tito, koji je na čelu famoznog „Balkanskog kartela“.

Korona im pokvarila planove

Kako su meseci odmicali, pandemija je privremeno odlagala planove organizacije, do te mere da je operacija počela tek krajem decembra. Krajem januara 2021. godine su prebacili 1.250 kilograma kokaina utovarili u Brazilu, a istovarili u Španiji. Potom je Prelević otputovao u grad Taragonu u kojem je dobio lažna dokumenta u kojim se vodio kao državljanin Španije.

Hapšenje u Valensiji i šifrovane novčanice

Nakon što je kokain stigao u Evropu, nekoliko njih je uhapšeno, a uhapšena je i osoba koja je radila kao računovođa mafije u Valensiji. Kod njega je zaplenjen čitav način evidentiranja raspodele tovara kokaina koji je već bio prodan „investitorima“ u Evropi.

Njemu je oduzeto 15 novčanica od pet evra sa naznakama datuma povezanih sa količinom droge i čija je funkcija bila da dokaže da je njegov posrednik isporučio ili primio iznos koji je određen ili ugovoren.

Europol akcija

Europol navodi da je akcija otpočela u julu 2020. godine kada je španska policija došla do informacija da ova kriminalna grupa priprema veliki šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Članovi grupe potom su stavljeni pod posebne mere nadzora – praćeni su i prisluškivani – dok su putovali iz Španije u Južnu Ameriku i obratno, a kako bi dogovorili detalje o švercu više od 1,25 tona kokaina.

Istraga je ubrzana u martu 2021. godine kada su vođe kartela otputovale u Španiju kako bi pripremili dolazak pošiljke kokaina. Ove dve osobe do tada su izbegavale da lično prisustvuju sastancima kako bi izbegle hapšenje, saopšteno je iz Europola.

Španska policija izvela je istovremene racije u gradovima Taragona, Barselona, Gerona i Valensija, uhapsili 13 osoba, uključujući dva glavna čoveka i policajca koji su sarađivali sa kriminalnom organizacijom.

U nastavku akcije u maju 2021. godine u Sloveniji je uhapšeno još 10 osoba, a ukupno je 48 osumnjičeno da su pripadali ovoj kriminalnoj grupi i da su učestvovali u krijumčarenju droge širom Evrope. Tamošnji mediji navode da su sve osobe uhapšene u Sloveniji radile za „kavački“ klan.

Kako je uhapšen Nebo

Čim je čuo buku u stanu u Taragoni u kojem je boravio. Čim je čuo buku, prepolovio je svoj mobilni i bacio ga kroz prozor. Veruje se da je preko tog telefona imao direktnu vezu sa šefom Titom.

Jaguar i Botega

Paketi kokaina koji su intervenisali u ovom najnovijem puču stigli su sa etiketama „jaguar“ i „bottega“, marki priznatih u Italiji sa kojima je organizacija nastojala da istakne kvalitet narkotika koji je prodala.

Podsetimo, akcije su sprovedene u okviru Operativne radne grupe i u njima su učestvovale policije Republike Srbije, Kraljevine Španije, Nemačke, Slovenije, Kolumbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, kao i američka agencija za borbu protiv droga DEA.

Check Also

“RUSKI NLO” NAPRAVIO TEŠKU POMETNJU: Može da uništava ciljeve na teritoriji Ukrajine- tuđim projektilima! (VIDEO)

General-major Ratnog vazduhoplovstva Pavlenko ispričao je kako je Su-57 u stanju, da pogađa objekte Oružanih …