Home / IZA KULISA / KINEZI PROIZVELI “MAJKU SVIH BOMBI”: BOMBARDERI TESTIRALI NAJJAČE ORUŽJE (VIDEO)

KINEZI PROIZVELI “MAJKU SVIH BOMBI”: BOMBARDERI TESTIRALI NAJJAČE ORUŽJE (VIDEO)

Kineska kompanija China North Industries Corporation po prvu put je prikazala fotografije moćne nenuklearne vazduhoplovne bombe. Ova bomba se zbog svoje razorne snage u odnosu na ostalo konvencionalno oružje naziva “majka svih bombi”.

Kako prenosi internet portal vesti.ru, ovu informaciju je objavio medij Global Times. Oni su napomenuli da se radi o bombi izuzetne snage, koja po svojoj razornoj moći ne zaostaje mnogo za atomskim oružjem.

U tekstu se napominje da su Kinezi tokom ispitivanja nove municije, upotrebili bombarder H-6K. Mesto i vreme testiranja ove bombe nije objavljeno. Pretpostavka je da se radi o termobaričnoj vrsti bombe.

Sličnu bombu su 2017.godine upotrebili Amerikanci kada su je bacili na skrovišta globalne terorističke organizacije “Islamska država”. Oni su na njihova skrovišta u planinama Afganistana bacili konvencionalnu avio-bombu GBU-43/B.

Teški vojno-transportni avion C-130 je bacio ovo čudovište teško gotovo 10 tona, na kompleks podzemnih tunela i skloništa u rejonu grada Ačin (pokrajina Nangarhar, Avganistan). Prema zvaničnim podacima koje je objavio Pentagon, ova „paklena“ naprava sastavljena od smese trotila, heksogena i aluminijevog praha, likvidirala je najmanje 36 boraca iz terorističke grupe „Islamska država“.

Rusi za sada najjači

Ipak, najjača konvencionalna avio-bomba na svetu je konstruisana u Rusiji. Radi se o super-vakuumskoj bombi ODAB-9000, koja je testirana 11. septembra 2007. godine. Platformu iz koje je ova bomba bačena predstavljao je supersonični strategijski bombarder Tu-160.

Njena razorna snaga je zaista čudovišna. Naime, eksplozija ODAB-9000 je ekvivalentna snazi 44 tone TNT-a, što je gotovo 4 puta jače od gore pomenute američke „majke svih bombi“- GBU-43.

Ova bomba, je sposobna da u radijusu od 300m, uništi sve što je ljudska ruka ikad stvorila. Rusi su ovu bombu prozvali „ocem svih bombi“, a ona se i dalje nalazi u statusu vojne tajne. Nije poznato koliko je do sada napravljeno ovih bombi, kao i koje su vazdušne jedinice sa njom opremljene.

Check Also

“RUSKI NLO” NAPRAVIO TEŠKU POMETNJU: Može da uništava ciljeve na teritoriji Ukrajine- tuđim projektilima! (VIDEO)

General-major Ratnog vazduhoplovstva Pavlenko ispričao je kako je Su-57 u stanju, da pogađa objekte Oružanih …