Home / IZA KULISA / „NAJVEĆI JE STRAH OD STRAHA“: ISPOVEST NIŠKE DOKTORKE KOJA JE LEČILA ŽENE OD RAKA, PA GA JE NA KRAJU I ONA DOBILA (VIDEO)

„NAJVEĆI JE STRAH OD STRAHA“: ISPOVEST NIŠKE DOKTORKE KOJA JE LEČILA ŽENE OD RAKA, PA GA JE NA KRAJU I ONA DOBILA (VIDEO)

500
Doktorka Slađana Filipović iz Niša, koja gotovo četiri decenije leči žene od raka dojke, sama je sebi dijagnostikovala ovu bolest.

– Bolesne žene sam uvek dobro razumela, ali otkako sam se i sama razbolela, čujem i ono što ne kažu. I one imaju dodatno poverenje u mene zato što znaju da sam na svojoj koži osetila svu težinu bolesti – priča prof. dr Filipović, šef Katedre za onkologiju na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Priseća se da joj je posebno bilo teško zbog toga što je u trenutku kad je saznala da se razbolela, njena ćerka Aleksandra bila na polovini doktorata na Imperijal koledžu u Londonu.

– Moj najveći strah bio je da Aleksandra ne odustane od doktorata, jer je ona isto onkolog i bavi se rakom dojke. Rekla sam sebi: “Najveći je strah od straha. Moraš da živiš hrabro i da učiniš sve da sebi obezbediš što bolju prognozu i kvalitetniji život”.

Primila sam sve predviđene terapije za moj tip tumora – operaciju, citostatsku, ciljanu molekularnu i hormonalnu terapiju. Svesna da svaka bolest, od kijavice do raka, počinje iz mozga, krenula sam na psihoanalizu. Posebno kad je rak u pitanju, neophodno je osim tela lečiti i dušu – priča doktorka.

Ona naglašava da bolesne žene moraju da prihvate bolest i da nauče da žive hrabar i svoj život.

– Najčešće od raka dojke obolevaju devojke i žene koje se esktremno prilagođavaju normama. Žene koje pokušavaju da zaštite svakoga i udovolje svima. Žene koje su zbog raka izgubile jednu ili čak obe dojke prošle sav neophodan savremeni tretman, saopštavaju na koji način se život promenio pre svega u sadržajnom smislu. Konačno su zavolele sebe da bi ih drugi voleli, više ne kupuju ljubav – objašnjava dr Filipović.

Godinama pre nego što se razbolela, profesorka Filipović je osnovala Udruženje žena obolelih od raka dojke “Biser”.

“Biser” već 11 godina slavi život, i to na Blagovesti, 7. aprila. Njihova himna je pesma Kemala Montena “Za moju dušu”.

– Mi slavimo život za našu dušu. Pevamo, veselimo se, igramo… Radujemo se svakom novom danu – kroz osmeh priča dr Slađana Filipović.

Uskoro će otići u penziju jer u julu puni 40 godina profesionalnog staža u medicini.

– Ponosna sam što ću iza sebe i na Klinici za onkologiju i na Medicinskom fakultetu u Nišu ostaviti bolje od sebe. Posebno me ponosnom čini i što me je ćerka Aleksandra u profesionalnom smislu preskočila “kao kozlić” – srećna je Slađana Filipović.

Pogledajte ispovest dr Slađane Filipović:


(Telegraf.rs/Blic)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …