Home / IZA KULISA / OVO SU SVE TAJNE EGZORCIZMA U SRBIJI: Pogledajte kako u srpskoj crkvi ISTERUJU DEMONE IZ LJUDI

OVO SU SVE TAJNE EGZORCIZMA U SRBIJI: Pogledajte kako u srpskoj crkvi ISTERUJU DEMONE IZ LJUDI

Egzorcizam

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve, između ostalog, bave se i isterivanjem đavola iz ljudi, iako većina ne želi da izvodi ovaj težak obred.

Sveštenik i sektolog Slađan Mijaljević objašnjava da mnogi sveštenici to odbijaju i da u Srbiji ima premalo egzorcista, ali da su po tome na ovim prostorima najpoznatiji Ostrog, Pećka patrijaršija i manastir Ilinje u Šabačkoj eparhiji.

– To su strašni prizori i duhovno lice mora da bude veoma jako. Za vreme obreda onaj u koga je đavo ušao vrišti, bacaka se, govori na stranim jezicima i bori se.

Kad nečastivi izađe iz osobe, ona se najčešće ničeg ne seća – priča Mijaljević i priseća se kako je izgledalo isterivanje đavola iz čoveka, posle 12 godina posednutosti.

Kako je naveo, “žrtva đavola” se posle isterivanja nečastivog iz njega sećala samo 5 meseci od svih tih 12 godina.

– Većina onih u koje uđe sotona su pripadnici nekih sekti – ističe Mijaljević.

Verski analitičar Draško Đenović smatra da egzorcizam nije u velikoj meri zastupljen u Srbiji i da SPC nema ovlašćene i školovane egzorciste.

– Egzorcizam je sastavni deo hrišćanstva, ali koliko je to zastupljeno kod nas nije poznato, jer se o tome slabo javno govori.

Taj običaj je više zastupljen kod katolika, a naš narod se više oslanja na vračare i magove – napominje Đenović i dodaje da se ranije pričalo da Srbi iz ovakve nužde idu u Crnu Goru kod nekog hodže koji isteruje đavole iz muslimana i pravoslavaca.

(Izvor: Telegraf.rs)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …