Home / IZA KULISA / POLICIJSKE SNAGE EVROPSKE UNIJE SPROVODE OBUKU GUŠENJA POBUNA SIROTINJE

POLICIJSKE SNAGE EVROPSKE UNIJE SPROVODE OBUKU GUŠENJA POBUNA SIROTINJE

U obuku policijskih snaga EU je uvedeno dosta novih zadataka, od kojih i jedan posebno interesantan – gušenje pobuna, koji je uzrok sve većih kriza i nezadovoljstva.

Po ideji slovenačkog astronautičara Hermana Potočnika, NASA je 1975. godine predstavila model svemirske letelice u obliku prstena koji se okrene jednom oko svoje ose po minutu, stvarajući tako gravitaciju pogodnu za život čoveka. Unutar te letelice je bio dizajniran svet u kojem bi živela kolonija od 10.000 ljudi. Film po ovom projektu je snimljen 2013. godine i nazvan je Elizijum (Jelisej).

Južnoafrički scenarista i režiser ovog filma, Nil Blomkamp je dobio inspiraciju za film boraveći jedne noći u Meksiku, na granici sa Amerikom i gledajući kako američki helikopteri štite američko demokratsko društvo od gladnih siročića.

Antiglobalistički pokreti i jačanje policijskih snaga

Elementi Elizijuma se sve više ugrađuju u savremeno društvo, gradeći koncept „Zaštite bogatih od problema siromašnih“.

Uvežbavanje policije za ovakve akcije se odvija već godinama. Prvi put se to primetilo na samitu EU u Geteborgu, kada su 2001. godine policajci otvorili vatru na demonstrante. Par nedelja kasnije, slično se dogodilo u italijanskom gradu Đenovi, pri čemu je povređeno više stotina demonstranata, a jedan je i ubijen.

U nemačkom gradu Hajligendamu, demonstracije protiv elite su dobile sasvim novu dimenziju. Hotel-dvorac Kempinski, u kojem se održavao samit G8 2007. godine, bio je obezbeđen specijalnom ogradom, kamerama i senzorima koji detektuju kretanje. U gradu je bilo zabranjeno okupljanje, a vojni avioni i ratna mornarica su kružili oko dvorca.

I pored svih ovih mera predostrožnosti, samit su ipak obeležili sukobi demonstranata i policije, a privremeno hapšeni demonstranti su smeštani u metalne kaveze koji su nadzirani kamerama.

Omekšalo društvo

U jeku dužničkih i finansijskih kriza narednih godina, bilo je sve više protesta širom Evrope. Na protestima u Grčkoj 2011. godine, policija je koristila suzavac koji je sadržao gas, deklarisan kao hemijsko oružje. U Španiji, demonstranti koji su mirno sedeli su bili pretučeni pendrecima, maloletnici sa knjigama u rukama su bili hapšeni i brutalno pretučeni. U svakoj zemlji gde su građani protestovali zbog sve većeg siromaštva, dešavali su se slični primeri.

Stručnjak za odbranu, Tomas Ris, povodom evropskog projekta „Perspektiva evropske odbrane 2020“ pominje „omekšavanje postmodernog društva“ prema patnjama i žrtvama.

Na više mesta u Evropi već naveliko se prave poligoni, npr u nemačkom prirodnom rezervatu Kolbic-Leclinger, za koji se planira izgled jednog savremenog grada, sa tunelima, mostovima i slično. Ovaj grad namenjen za simulacije je nazvan Šnegersburg, njegova izgradnja će koštati oko 100 miliona evra, a u njemu će moći da vežba oko 1.500 vojnika.

U Italiji postoji jedinica po imenu Snage evropske žanadarmerije Eurogendorf (EGF) koje po nalogu NATO-a, UN ili OEBS-a mogu biti angažovane kao podrška ili pojačanje redovnim vojnim ili policijskim snagama sa izuzetkom mogućnosti angažovanja na teritoriji EU.

Neki od njihovih specijalnih zadataka su gušenje pobuna, savladavanje ometanja javnog reda, pratnja javnih ličnosti i njihova zaštita, uklanjanje barikada i školovanje ovim veštinama.

Takođe je važno pomenuti Atlas-grupu koja obuhvata 28 zemalja Evropske unije i 35 evropskih specijalnih jedinica sa još 5 jedinica iz Norveške i Švajcarske. Njihov osnovni cilj je da omoguće jednako delovanje policijskih specijalaca svuda u EU.

Ovakve mogućnosti zaista podsećaju na naučnu fantastiku. Tomas Ris takođe kaže da postoji mogućnost da se posle 2020. godine sistemi oružja kojima su do sada upravljali ljudi zamene robotima ili bespilotnim letelicama.

Građanima EU je danas na razne načine smanjen kvalitet života. Na evropskom jugu su specijalno izraženi liberalizacija, privatizacija, niže plate i smanjenje socijalne pomoći. Sprovode se ogromne mere štednje, ugrožavajući pritom živote miliona ljudi, ne bi li države koje su u dužničkoj krizi ponovo dobile pravo na nove kredite.

Pored svega ovoga, dodatno nezadovoljstvo izaziva i nadzor građana od strane tajnih službi i država čime se narušavaju osnovna prava privatnosti, kao i manipulisanje medijima i društvenim mrežama.

Ovaj novi vid akcije postao je poznat kao „hermetičko zatvaranje zaštićene zone“. Ono što je sigurno je da se teži ka procesu koji će posle 2020. godine sve više povećavati zaštićenu zonu, stvarajući Elizijum sa osnovnim elementima „zaštite bogatih od problema siromašnih“.

(Web-tribune.com)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …