Home / IZA KULISA / POTPUNO NEPOZNATO: OVO JE JEDINI GRAD U JUGOSLAVIJI U KOJI JE UŠAO HITLER– EVO KAKO JE DOČEKAN (VIDEO)

POTPUNO NEPOZNATO: OVO JE JEDINI GRAD U JUGOSLAVIJI U KOJI JE UŠAO HITLER– EVO KAKO JE DOČEKAN (VIDEO)

Jugoslovenska država ima dugu tradiciju antifašističkog pokreta i borbe protiv Hitlera i nacista. Zato ova epizoda iz istorije uglavnom prolazi nezapaženo i retko se pominje – da je postojao jedan grad u Jugoslaviji koji je Adolf Hitler posetio i to odmah nakon okupacije!

Nakon početka rata Hitlerova pojavljivanja u javnosti su postala mnogo ređa.

Nemački diktator je većinu vremena provodio raspravljajući o vojnim strategijama i iz tog razloga uglavnom je boravio u svojim štabovima.

Ako bi se i odlazio u posetu, to su uglavnom bile posete vojnim bazama dok su javni nastupi pred masom na ulicama, isti oni koji su doprineli njegovoj ogromnog popularnosti nekoliko godina ranije, postali prava retkost.

Poseban “tip” Hitlerovih poseta bile su kratki, nenajavljeni izletu u tek okupirane teritorije kada bi se firer, naizgled spontano, pojavio na ulicama nekog grada koji je skoro osvojen na taj način pokazujući da mu on, navodno, mnogo znači.

Takve su bile njegove posete 1940. mestima u Belgiji gde se borio tokom Prvog svetskog rata, kao i obilazak Pariza koji mu je, kao neostvarenom umetniku, mnogo značio.

Poseta Sloveniji bila je svrstana u taj “tip” posete iako razlog zbog koga je Hitler izabrao baš ovu pokrajinu od cele Jugoslavije nikada neće biti najjasniji. Tek, tako je Maribor, drugi po veličini grad Slovenije, postao jedino mesto u Jugoslaviji koje je Hitler posetio!

Nemačka je napala Jugoslaviju 6. aprila 1941. Jugoslovenska armija je kapitulirala 17. aprila. Već 26. aprila Adolf Hitler prošetao je ulicama Maribora. Ovaj grad je, kao i ostatak tadašnje slovenske Štajerske, anektiran u Treći Rajh kao deo ujedinjene Štajerske.

Nemački diktator obišao je grad, primio predstavnike tamošnjih Nemaca kao i zapovednike novoformirane okupacione vlasti. Priređena je priredba na kojoj je nastupio hor lokalnih devojčica, a u dvorištu ispred gradskog dvora firer je izvršio smotru i odreda Hitlerjugend-a.

Prilikom odlaska Hitlera su ispratile hiljade entuzijastičnih građana Maribora, a njegov pratilac, nemački diplomata Valter Hevel, zapisao je: “Hitler je bio veoma srećan. Prijem je bio fantastičan!”

HITLER U MARIBORU VIDEO: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=dJMwJXdo_UU

(Dnevno.rs)

Check Also

SNIMAK KINESKOG ROVERA BUDI JEZU: NA TAMNOJ STRANI MESECA NLO BAZA?! (FOTO)

Ukoliko sve bude išlo po planu, svetska javnost uskoro bi trebalo da dobije povratnu informaciju …